Atsjo! Slik kommer du deg gjennom pollensesongen
Nå kommer den tunge tette tida. Dette må du vite om pollenallergi.
Mange fryder seg over grønt gress og knopper som skyter. Men for den som er allergisk mot pollen kan våren og sommeren fortone seg som et mareritt. For den som er allergisk mot pollen kan våren og sommeren fortone seg som et mareritt.
– De fleste med pollenallergi har symptomer fra nese og øyne. Nesen renner og er tett, og øynene klør og er røde. Noen føler seg trøtte og slappe. Kanskje har de også hodepine eller symptomer på astma, sier Sol Malm Hagen. Hun er lege i Eyr – legene på mobil.
Allergi innebærer at kroppens immunsystem reagerer unormalt på stoffer som finnes i miljøet. Disse stoffene, som blant annet omfatter pollen, kalles allergener.
– Er du allergisk mot bjørkepollen, er tidlig vår den verste tiden. Utover sommeren er det gress og burot som skaper de største problemene. Du kan også reagere på flere typer pollen, noe som kan føre til at plagene vedvarer over en lengre periode, forklarer Hagen.
Pollenallergi eller forkjølelse?
«Pøh, jeg er bare forkjølet». Dette kan du høre av folk som ikke har skjønt, eller ikke vil innse, at de lider av allergi. Det er imidlertid klare forskjeller mellom de to tilstandene.
– Pollenallergi varer i flere uker og kommer igjen år etter år på samme tid. Forkjølelse gir ofte tykkere snørr, og man kan også ha vondt i halsen. Ved pollenallergi renner det imidlertid som regel klar væske fra nesen. Kløe er dessuten et mer dominerende symptom, påpeker legen.
Ved forkjølelse er det heller ikke vanlig å få hovne, kløende, røde og irriterte øyne, noe som er normalt ved pollenallergi. Feber er som regel ikke forbundet med pollenallergi. Allergi og astma kan derimot gå hånd i hånd.
– Hvis du er tungpustet, har kraftig hoste eller pipelyder i brystet, bør du oppsøke legehjelp, sier Hagen.
Allergi påvises med en test
Hvis du tror at du eller barnet ditt har allergi, vil du få svar gjennom en test. Den utføres normalt ved at fastlegen tar en blodprøve. Allergi kan også påvises ved hjelp av en prikktest.
Som pollenallergiker er sjansen stor for at du «får livet tilbake» ved hjelp av medisiner. De fjerner ikke allergien, men lindrer symptomene.
– Allergimedisiner virker forebyggende, og må brukes hver dag under hele pollensesongen. Behandlingen bør starte i god tid før sesongen, sier Hagen.
Behandling av pollenallergi
Noen allergimedisiner kan kjøpes reseptfritt på apotek. Er du mye plaget, er det imidlertid best å oppsøke lege for å få skikkelig behandling, ifølge legen. Du vil også kunne få allergimedisin på blå resept.
– Det vanligste er å behandle allergi med antihistaminer. Disse kan man få som tablett i tillegg til øye-og nesedråper, og denne behandlingen er tilstrekkelig for de fleste, sier Hagen.
Hvis du er svært plaget og ikke får ønsket resultat av vanlig behandling, kan allergivaksinasjon være en løsning. Denne behandlingen, som på fagspråket heter hyposensibilisering, pågår i cirka tre år.
Dette kan du gjøre selv
Det er flere ting du selv kan gjøre for å få det litt bedre når det står på som verst.
- Følg med på pollenvarsel (det er store geografiske forskjeller) og begynn med allergimedisiner to uker før forventet pollenspredning
- Ta medisinen regelmessig, også de dagene du ikke har symptomer
- Hold deg inne på dager hvor det er stor spredning, fint vær og sterk vind
- Begrens lufting av hus – gjør det om kvelden når pollenutslippet er lavere
- Om mulig er det best å sove med lukket vindu, eventuelt et pollennett i vindusåpningen
- Installer pollenfilter i bilen
- Dusj og vask håret før du legger deg
- Vask putetrekket ditt ofte
- Nesen kan gjerne skylles med saltvannsspray flere ganger daglig
- Har du problemer med øynene, er det lurt å bruke solbriller ute
- Ofte er man overfølsom mot andre allergener, så vær nøye med renholdet og unngå parfyme og tobakksrøyk
- Legg ferien til en tid med lav spredning av pollen, eller vurder høyfjellet og kyststrøk
Eyr – legene på mobil – kan henvise deg eller barnet til blodprøve for allergi. Du kan også få fornyet resepten din og behandlingsopplegget ditt vurdert mens du er hjemme i sofakroken eller på jobben. Dette er kostnadsfritt for deg som har behandlingsforsikring eller utvalgte reiseforsikringer i Gjensidige.