Disse testene kan redde flere fra livmorhalskreft
Flesteparten av de som får påvist livmorhalskreft har ikke tatt prøve til anbefalt tid, ifølge Kreftregisteret. Nå vil hjemmetester sendes til de som ikke sjekker seg.
I en nylig publisert studie av NTNU ble 800 dødsfall forårsaket av livmorhalskreft undersøkt. Denne viser at 80 prosent av de som døde ikke hadde stilt til anbefalt prøve de siste 3,5 år.
– Det kan være ulike grunner til at kvinner ikke tar livmorhalsprøver som anbefalt. Mange har utfordringer med å gjennomføre gynekologisk undersøkelse, sier Ingrid Stenstavold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen. Hun tilføyer:
– Vi synes derfor det er veldig bra at det kommer et tilbud om HPV-test til kvinner som har slike utfordringer.
Påviser infeksjon, men ikke celleforandringer
Tilbudet om HPV-hjemmetest er del av et prosjekt ved Kreftregisteret. I første omgang vil testen gjennom høsten finnes hos noen fastlegekontor som er tilknyttet Ahus.
– I løpet av 2024 vil kvinner som ikke har tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer få HPV-hjemmetest tilsendt i posten. Hjemmetesten kan tas av kvinnen selv, enten hjemme eller på et legekontor, og prøven sendes så til et laboratorium, sier Ross.
Hvis det påvises HPV i prøven, anbefales det sterkt å ta en livmorhalsprøve ved gynekologisk undersøkelse – en cytologisk prøve, som de fleste kjenner som celleprøve.
– Hjemmetesten kan påvise HPV-infeksjon, men den kan ikke finne celleforandringer. For at hjemmetesting skal bidra til å forbedre forebygging av livmorhalskreft er det derfor svært viktig at kvinner møter opp til videre oppfølging, oppfordrer generalsekretæren.
– Påvises det ikke HPV i prøven, får kvinnen påminnelse fra Livmorhalsprogrammet når det er på tide med ny test. Det kan være om maks fem år, men vil være litt ulikt avhengig av alder og tidligere prøveresultater.
Endringer i livmorhalsprogrammet fra 2023
Hjemmetest er ikke noe som skal innføres for alle kvinner. I studier ved utprøving av slik type test var det dessuten en del av kvinnene som valgte å gå til lege for screening, til tross for at de fikk tilbud om å ta test hjemme.
– Selv om det ikke er det man liker aller best å gjøre, går det helt greit for de fleste. Å gå til gynekologisk undersøkelse gjør også at legen har muligheten til å avdekke eventuelle andre problemer, sier generalsekretæren.
Fra 1. juli 2023 undersøkes livmorhalsprøver for alle over 25 år med en HPV-test. Men dette er ikke samme test som hjemmetesten, poengterer Ross.
– Dersom HPV-testen som leger og gynekologer bruker i screeningen påviser HPV-infeksjon, kan samme prøve ses på i mikroskop for å spore celleforandringer som bør behandles.
Mer sikker og effektiv metode
En HPV-test tas på nøyaktig samme måte som en celleprøve, ved en gynekologisk undersøkelse, forteller Tone Rosander Hafsteen, gynekolog i Aleris.
– Det nye er måten man undersøker prøver i laboratoriet. I stedet for å se på prøven i et mikroskop og lete etter celleforandringer tester man prøven for humant papillomavirus (HPV-virus), sier hun.
99 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-viruset. Har du ikke HPV, er det svært liten risiko for å få alvorlige celleforandringer innen ti år – og derfor trygt å vente fem år til neste prøve.
– HPV-testing er en sikrere og mer effektiv metode sammenliknet med å lete etter celleforandringer i et mikroskop, slik man gjorde tidligere, fastslår Hafsteen.
Det viktigste forebyggende grepet mot livmorhalskreft
Hun presiserer at det er svært viktig å ta livmorhalsprøve når man mottar innkalling.
– Å ta prøven er ingen garanti mot å få livmorhalskreft, men man reduserer risikoen betraktelig. Dette er et screeningprogram hvor man kan oppdage alvorlige celleforandringer eller tidlig livmorhalskreft før symptomer har oppstått, sier gynekologen og tilføyer:
– Man kan stole på svaret, da 99 prosent av all livmorhalskreft skyldes HPV-viruset.
Dersom man får symptomer på at noe er galt i underlivet, selv etter en normal celleprøve i forveien, skal man ta kontakt med lege og få en gynekologisk undersøkelse, påminner Hafsteen.
– HPV-viruset overføres ved seksuell omgang. Det viktigste man kan gjøre for å minske risikoen for viruset og celleforandringer er at så mange barn som mulig tar HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne kan også ta vaksinen mot HPV, som har vist seg å være veldig effektiv.
Foto øverst i saken: Kreftregisteret