Menn har også en overgangsalder
Kjenner du igjen symptomene?
– Hormonforandringer er en naturlig del av det å bli eldre. Det gjelder for både kvinner og menn. Det vi omtaler som den mannlige overgangsalderen er en gradvis prosess. Kroppens produksjon av kjønnshormonet testosteron avtar gradvis gjennom hele voksenlivet. Den faller med cirka én prosent i året fra du er rundt 30 år gammel, sier allmennlege Roar Johansen i Dr.Dropin.
Noen av de vanligste symptomene på mannlig overgangsalder er:
- ereksjonssvikt/mindre sexlyst
- redusert muskelstyrke
- tretthet, mindre energi
- benskjørhet
- mindre kroppshår
- hovne og ømme bryst
- mer kroppsfett, spesielt rundt midjen
- søvnforstyrrelser
- dårligere konsentrasjonsevne/hukommelse
- humørforandringer, som økt irritabilitet
- depresjon/mindre selvtillit/ «midtlivskrise»
Andre årsaker til «overgangsplager» hos menn
Symptomene på mannlig overgangsalder inntreffer vanligvis i 40–50-årsalderen. Men hvis du ikke merker spesielt store endringer, er også det normalt.
– Det er store individuelle forskjeller. Noen menn har flere symptomer enn andre – og noen er mer plaget enn andre, sier Johansen.
Hvis du har noen av de nevnte symptomene, er det heller ikke gitt at de skyldes lavere testosteronproduksjon. Plagene kan ha andre årsaker, som bivirkninger ved medisinbruk, vitamin B12-mangel, problemer med stoffskiftet, depresjon eller sterk sorg.
– Samtidig kan disse faktorene påvirke testosteronnivået negativt, slik at de fremskynder og forsterker symptomene. Hvis du får behandling for vitaminmangel, stoffskifte og så videre, kan det øke testosteronproduksjonen, sier Johansen.
Også typiske livsstilsplager, som stress/utbrenthet og følger av overdreven alkoholbruk eller dårlig kosthold/overvekt, kan føre til at testosteronproduksjonen synker mer enn normalt.
Ikke alle får testosteronbehandling
Testosteronnivået måles ved hjelp av en blodprøve. Hvis det er lavt, og du har plager som følge av det, vil legen vurdere behandling. Ereksjonsproblemer kan behandles med testosteronsalve. Menn som har fått testosteronproduksjonen ødelagt av sykdom eller behandling, for eksempel som følge av kreft, kan ta testosteron som krem/gel, plaster eller ved hjelp av sprøyte.
Ellers er norske leger restriktive med å bruke testosteron når de behandler symptomer på overgangsalder.
– Vi vet ikke nok om langtidseffekter og mulige bivirkninger av testosteronbehandling. Noen mener at det øker risikoen for prostatakreft, og i høye doser kan testosteron skade leveren, blodet og hjertet, sier Johansen.
Livsstilsendring kan øke testosteronnivået
I stedet må du regne med å «behandle» deg selv. Vi snakker om livsstilsendring.
– De fleste menn vil nyte godt av en sunnere livsstil, både med tanke på testosteronproduksjonen og helsen generelt, fremholderJohansen.
Du kan øke den naturlige testosteronproduksjonen ved å:
- spise sunnere
- være mer aktiv. Trening er den beste medisin – også når vi snakker om mannlig overgangsalder.
- få bedre søvnkvalitet (regelmessig mosjon hjelper også på dette)
- redusere stress
Trening gir utholdenhet og styrke i hverdagen
Trening gjør deg sterkere, mer utholdende og friskere. I tillegg får du mer overskudd, større mestringsfølelse og økt selvtillit, fremholder fysioterapeut og rådgiver Ivar Sundsbø i Gjensidige.
– Det aller viktigste er å være i aktivitet regelmessig. Legg inn så mye hverdagsaktivitet du kan. Velg for eksempel trappen i stedet for heisen, og gå eller sykle kortere avstander der du ellers ville tatt bilen eller bussen. I tillegg bør du ha to til tre økter i uken der du tar i litt ekstra, sier Sundsbø.
Hvis du begynner på «null», bør du finne en aktivitet du liker – og starte forsiktig. Det er viktig for å beholde motivasjonen og unngå skader. Sundsbø anbefaler en miks av utholdenhetstrening og styrketrening. Mange middelaldrende menn løper, sykler eller går på ski. Men etter hvert som vi blir eldre, er det viktig å trene styrke for å holde musklene ved like.
– Du kan enten trene styrke og utholdenhet hver for seg, eller kjøre litt av begge på samme økt. Mange aktiviteter gir litt av alt. En sykkeltur eller gåtur i skogen er bra for både pusten og musklene. Og styrketrening utført med minst 60 prosent av det du maksimalt klarer, gir også god effekt på kondisjonen, sier Sundsbø.
– Og husk: Du er aldri for gammel for å starte med trening!