Eldre dame blir injisert i armen med vaksine av kvinnelig sykepleier

RS-virus rammer ikke bare barn. Se om du burde vaksinere deg

RS-virus er en kjent sykdom for de fleste småbarnsforeldre, men den kan også ramme voksne. Dette burde du vite om RS-virus for voksne, og om du burde vaksinere deg mot sykdommen.

Respiratorisk syncytialt virus, forkortet RS-virus eller RSV, er et svært vanlig virus som forårsaker infeksjon i luftveiene. De fleste småbarnsforeldre er nok kjent med viruset, da det kan gi barn under 2 år alvorlige symptomer. Men det kan også ramme voksne.

For de aller fleste, voksne og barn, vil en RSV-infeksjon ikke være noe verre enn en vanlig forkjølelse. Typiske symptomer er øvre luftveisinfeksjoner som hoste, forkjølelse og feber, ifølge FHI.

Tror det rammer flere voksne enn det rapporteres

Doktor Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold.
Dr. Sara Foss Debes

– Man mistenker at det er en generell underdiagnostikk av RS-virusinfeksjon hos voksne og eldre fordi det har blitt ansett mer som en barnesykdom, sier lege Sara Foss Debes.

Sara Foss Debes er overlege ved Sykehuset Østfold med fagområde på mikrobiologi, og skrev sin doktorgradsavhandling om virale luftveisinfeksjoner hos voksne.

Debes forteller at man ofte ikke har testet spesifikt for RS-virus hos voksne tidligere. Men de siste årene har man begynt å undersøke for flere virus i samme analyse, og kan dermed påvise RS-virus selv om man i utgangspunktet mistenkte eksempelvis influensa.

Doktor Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold.
Dr. Sara Foss Debes

Risikogrupper for RS-virus

Fordi RS-virus ikke er like godt kartlagt som influensa og covid-19, har Folkehelseinstituttet ingen definerte risikogrupper for denne sykdommen.

Debes forteller at man ikke har definerte risikogrupper, men at det er betydelig overlapp med andre luftveisinfeksjoner. Hun trekker fram kroniske lungesykdommer som astma, kols og kronisk bronkitt, samt hjertesyke, diabetikere, og de med generelle immunsvekkende tilstander som mer utsatt for å få alvorlig RS-sykdom.

– Man ser det i større grad hos de eldre, og hvis man er litt skrøpelig fra før. Hvis man har tilleggssykdommer er man mer utsatt for å utvikle symptomer og bli mer preget av sin RS-infeksjon, sier Debes.

Slik er sykdomsforløpet for voksne med RS-virus

RS-virus rammer som oftest høyt oppe i luftveiene, og symptomene man får av dette som regel er mindre alvorlige. Men infeksjonen kan trekke lengre ned i luftveiene, og da vil også sykdommen ofte bli mer alvorlig.

– Det er noen, og særlig ser man det med økende alder, hvor infeksjonen kan flytte seg lengre nedover i luftveiene. Da kan man få mer påvirkning av pust, hoste, symptomer man forbinder mer med lungebetennelse, sier lege Sara Foss Debes.

Symptomene kan være like som andre luftveisinfeksjoner som influensa og covid-19, men der influensasykdom ofte kan være brått innsettende, er RSV ofte tregere, og utvikler seg over lengre tid.

Vaksine tilgjengelig for alle over 60

I Norge har det siden 2023 vært to vaksiner mot RS-virus tilgengelig for voksne, Abrysvo og Arexvy. Vaksinen er godkjent for voksne over 60 år men det er enda den enkelte lege som avgjør om man burde ta vaksine mot RS-virus.

Siden de som er mest utsatt for risiko ved RS-virussykdom ikke er godt kartlagt, har norske helsemyndigheter heller ikke gitt konkrete råd om hvem som burde vaksinere seg. 

– Per nå burde man ta en prat med legen sin for å vurdere om det er et behov å ta vaksine. Man kan vurdere det til voksne 60 år og eldre med underliggende sykdom, sier Sara Foss Debes.

Effekt og bivirkninger av RSV-vaksine

Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold, stående ved en rekke medisinske maskiner.
Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold

De to vaksinene mot RS-virus har begge kun vært tilgjengelig siden 2023,  og man har ikke rukket å se effekten, og eventuelle bivirkninger, av vaksinen over lengre tid.

Debes forteller at alle vaksiner medfører en liten risiko, men at det ikke er grupper som anbefales å ikke ta vaksinen, selv om man oppfyller de andre kravene.

Unntaket er om man er allergisk mot virkestoffene i vaksinen, som vil komme fram når man snakker med legen sin før en eventuell vaksine.

Overlege Debes forteller at ved en vanlig RS-virusinfeksjon får man kortvarig immunitet mot ny infeksjon på et senere tidspunkt. Men vaksinene har vist seg å ha god effekt også i påfølgende smittesesong.

– Det er veldig interessant at man ser relativt gode resultater over tid. Men det er såpass kort, så man vet foreløpig ikke akkurat hvor lang tid. Men det er positivt at man ser beskyttelse i andre sesong også, selv om man ser at den faller, sier Debes.

Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold, stående ved en rekke medisinske maskiner.
Sara Foss Debes, overlege ved sykehuset Østfold

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseMedisin