Hold medisinene unna barna dine
Hver dag smaker nysgjerrige barn på medisiner de finner hjemme eller hos andre. Hvordan kan du beskytte barnet ditt mot skadelige stoffer i hjemmet?
I en hektisk hverdag kan det være lett å overse potensielle farer som lurer i egen bolig. Likevel er det et faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet, ifølge Helsenett. Hvert år trenger over 120 000 nordmenn legebehandling som følge av skader de pådrar seg i og rundt boligen.
I 2020 fikk Giftinformasjonen cirka 3 000 henvendelser om barn i aldersgruppen 0–9 år som hadde fått i seg legemidler eller vitamintilskudd ved et uhell. Omlag syv prosent av henvendelsene dreide seg om mulige moderate eller alvorlige forgiftninger, opplyser rådgiver Espen Tenning Skogliund i Giftinformasjonen.
– I mange tilfeller har barn funnet medikamenter på kjøkkenbenken, i håndvesker eller på gulvet. Det dreier seg ofte om medisiner som voksne har funnet frem som neste dose. Paracetamol er en gjenganger. I tillegg er fluorpreparater og vitamin- og mineralpreparater vanlige årsaker til at folk tar kontakt, sier Skoglund.
Medisinene som er farligst for barn
- Jerntabletter
- Nikotinpreparater
- Smertestillende som Ibux eller Paracet (særlig i andre former enn tablett)
- Hostesaft
- Malariatabletter
- Sovemedisin
- Medisiner mot høyt blodtrykk
Trygg oppbevaring
Seniorrådgiver Katherine Notvik i Statens legemiddelverk mener de færreste har medisinskap som er plassert slik at medisiner er utilgjengelige for små barnehender.
– Konseptet medisinskap har forsvunnet litt fra norske hjem. Før hadde «alle» et låsbart skap med rødt kors på. Vi oppfordrer folk til å ta konseptet medisinskap inn i varmen igjen og oppbevare medisiner trygt, sier hun.
Lars Gullestad er daglig leder ved Colosseumklinikken Medisinske Senter i Oslo. Han mener voksne som bor sammen med barn har plikt til å oppbevare medisiner forsvarlig. Og man kan gjerne ha to medisinskap.
– Slik kan man holde medisiner for voksne og barn atskilt, slik at man ikke risikerer å forveksle legemidler eller gi for store doser. Selv om en Paracet-tablett kan virke harmløs, er det viktig å huske på at barnekroppen er mindre enn en voksen og at medisinen dermed vil ha mye sterkere effekt på et barn, sier han.
Gullestad minner om at medisiner generelt ikke bør oppbevares i varme omgivelser.
– Mange plasserer medisinskapet på badet, men der er det ofte for varmt. Soverommet kan være et egnet sted, mener han.
Kvitt deg med gammel medisin
Ifølge Opinion er det kun halvparten av oss om leverer tilbake medisin til apoteket. Hver femte nordmann kaster medisin i søppelbøtten, mens tre prosent skyller dem ned i vasken eller toalettet.
Dette er problematisk med tanke på at stoffene i medisinen havner i naturen, opplyser Katherine Notvik. Hun mener vi kan bli flinkere til å holde oversikt over medisinbeholdningen i hjemmet.
– Enten det gjelder halvfulle nesesprayer, medisiner som har gått ut på dato eller et brett med piller uten eske, er det viktig å skaffe seg en oversikt over hvilke legemidler du bruker og hvilke du bør kvitte deg med. Sistnevnte skal leveres på apoteket, sier hun.
Lars Gullestad legger til at det medisiner bør ligge i originalemballasjen slik at du har pakningsvedlegget med viktig informasjon tilgjengelig.
Snus, nikotintyggis og batterier
Har du snus, nikotintyggis og kosttilskudd i huset? Legemiddelverket minner om at voksne må holde styr på mer enn tradisjonelle legemidler.
– Ting som nikotintyggis og jerntabletter skal også være under kontroll. Det deles blant annet ut mange brett med jerntabletter til de som gir blod, og tablettene kan se litt ut som Non Stop. Tilskuddet er ikke farlig for de voksne, men er veldig skadelige for barn, sier Katherine Notvik.
Det å svelge små mengder snus er som regel ikke er helseskadelig, men kan gi brekninger og stort ubehag for barnet. Batterier er det verre med.
Espen Tenning Skoglund opplyser at lekkasjer av alkalisk væske kan føre til alvorlige skader og i verste fall død. Når det gjelder knappcellebatterier, kan de føre til etseskader på grunn av strømføring fra batteri til vevet omkring. Strømføringen fører til dannelsen av alkaliske forbindelser.
I 2020 fikk Giftinformasjonen 71 henvendelser om barn i alderen 0–9 år som hadde svelget små batterier.
– I dag finnes batterier over alt. Bilnøkler, garasjeåpnere, fjernkontroller, lommelykter og kjøkkenvekter er noen eksempler. sier Skoglund.
Ring Giftinformasjonen eller oppsøk lege
Hvis du oppdager at et barn har fått i seg et legemiddel som ikke er ment for dem, eller at det har skjedd en feil ved dosering, kan du ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.
– Ved mistanke om forgiftning kan du også dra direkte til legevakt, sier Lars Gullestad. Han opplyser at du i begge situasjoner vil bli bedt om å gi informasjon om:
1) Barnets alder, vekt og kjønn
2) Informasjon om produktet/legemidlet/stoffet/planten (navn og ev. virkestoffer, styrke og grad av fortynning). Mengde av legemiddelet du tror barnet har fått i seg. Det er viktig å prøve å skaffe mest mulig eksakt informasjon om dette, samt eventuell maksimal mengde.
3) Tidsforløp: Når fikk barnet i seg skjedde eksponeringen?
4) Symptomer: Har barnet hatt symptomer? Hvilke? Når?
5) Tiltak: Har barnet fått noen form for behandling? Hvilken? Når?