Dette lurer nybakte foreldre mest på
Gråter babyen for mye? Får den i seg nok mat? Er det riktig farge på bæsjen? Som nybakte foreldre er det mye vi lurer på. Sykepleier Johanne Berit Sørvik Busch har fått spørsmål om det meste.
Busch er en av de som besvarer Gjensidiges døgnåpne barne- og ungdomstelefon. Alle med spedbarnsforsikring hos Gjensidige kan ringe og få gode råd.
Hun forteller at foreldre flest kan ha spørsmål om det meste, men at det er ni temaer som går igjen.
1. Amming
Hvordan vet jeg vet at babyen har fått nok mat og hvor ofte skal jeg amme? Sykepleieren forteller at veldig mange har spørsmål rundt amming, og at de gir råd og veiledning ut ifra hva foreldrene forteller om situasjonen.
– Mange strever og blir usikre på amming, og det å kunne gi barnet sitt mat er viktig for foreldrene å få til. De hyppigst stilte spørsmålene går fra om babyen følger vektkurven og har økedager til om den får godt nok tak og hvor ofte en bør amme. Når vi snakker med foreldrene går ofte samtalene på å trygge dem ved at vi veileder og gir råd, sier Busch.
2. Urolige barn/gråt/magesmerter
Hvorfor gråter barnet, hvorfor roer ikke barnet seg og har barnet magesmerter? Hvordan skiller vi mellom normal og unormal gråt? Og har barnet luftsmerter eller er det sultent? Eller trenger barnet kanskje bare kos og nærhet?
– Som forelder er det er lett å bli fortvilet når barnet er urolig uten at en helt skjønner hvorfor. Gråt er jo en kommunikasjonsform for barnet, og det kan være mange ulike årsaker til at barnet gråter. Vi prøver å innhente informasjon fra foreldrene, kartlegge problemstillingen og hjelpe foreldrene å forstå hvordan de skal tolke og forstå gråten, forteller sykepleieren.
3. Avføring/bæsj
Spedbarn har et umodent tarmsystem og det kan ta tid for den lille å venne seg til å fordøye mat.
– Vi får mange spørsmål rundt hyppighet, konsistens og farge. Nybakte foreldre blir ofte veldig opptatte av barnets avføring, kanskje fordi de ser det som et slags barometer på hvordan barnet har det, hvor godt ammingen fungerer, om det spiser nok og så videre, sier Busch.
Hun forteller at fargen på bæsjen kan forandre seg fra grønn til gul, og at konsistensen og mengden plutselig kan endre seg.
4. Søvn
Holter forteller at foreldre flest er mest opptatt av å finne ut hvor mye søvn som er normalt og, ikke minst, anbefalt i forhold til babyens alder. Babyen vil ikke sove, eller kanskje synes foreldrene at den sover for mye?
– Noen foreldre sliter med å få babyen til å sove, mens andre er redd for at den sover for mye. Det som er viktig å huske er at babyen har fulgt sitt eget mønster i livmoren, så spedbarn blir ikke født med et ferdigutviklet søvnmønster. Det tar tid å innarbeide, og babyer sover derfor mye den første tiden, sier Busch, og fortsetter:
–Det er også viktig å huske på at søvnmønsteret og søvnbehovet er forskjellig fra baby til baby, og at det ikke finnes en fasit.
5. Utslett
Bleieutslett, spedbarnsutslett, skurv og trøske i munnen – det er ikke uvanlig at en baby kan få utslett. Sykepleieren sier de stort sett får henvendelser om utslett innenfor «normalen», men at de også gir veiledning og råd rundt hvordan man kan håndtere dette.
– Men noen utslett hos spedbarn bør man imidlertid være oppmerksom på, så det hender vi anbefaler innringeren å oppsøke lege.
6. Vaksiner og bivirkninger
Mange har spørsmål rundt rotavaksinen, som mange spedbarn får. Den første sprøyten får barnet mellom seks og 12 uker, og den kan medføre naturlige bivirkninger, som løs avføring, magesmerter og at barnet virker irritabelt.
– Ellers lurer foreldre på vaksinasjon hvis de skal ut og reise. Hvilke som må tas, og hvordan de skal forholde seg til sykdommer, som for eksempel meslinger, som det kan være utbrudd av dit en skal, sier Busch.
7. Feber og sykt barn
– Vi får ofte spørsmål om syke barn og feber. Når bør vi oppsøke lege? Hva kan gis av febernedsettende? Vi kartlegger almenntilstanden, og gir råd om når de bør oppsøke lege, forteller Busch.
Hun sier videre at spedbarn stort sett er beskyttet gjennom morsmelken, men at de kan bli syke og at foreldre lurer på hvordan de for eksempel skal håndtere feber hos de minste.
8. Gulp og oppkast
Hvorfor gulper babyen, gulper den for mye eller for lite? Det er vanskelig å merke forskjell på oppkast og gulp, og er det overskuddsgulping eller oppkast?
– Da spør vi om vektoppgang. Nesten alle barn gulper, så det er helt normalt, men foreldrene forteller oss hvordan situasjonen er, så gir vi veiledning ut ifra det, sier Busch.
9. Amming og reaksjoner på matvarer som mamma har spist
Mange som ringer inn til barne- og ungdomstelefonen er bekymret for at barnets ubehag i magen kan ha tilknytning til noe mor har spist. Er det noen matvarer mor bør unngå? Kan det ha melkeproteinintoleranse?
– Når babyen gråter etter at mamma har spist, kan det ha sammenheng med at barnet reagerer på bestemte matvarer. Basert på det foreldrene forteller oss, kan vi gi råd og veiledning rundt dette, sier Busch.
Snakk med eksperter
Gjensidiges Barne- og ungdomstelefonen er et døgnåpent tilbud til alle som har spedbarns- eller barneforsikring hos Gjensidige.
Når du ringer barne- og ungdomstelefonen på telefon 21 40 99 89 får du snakke med dyktige mennesker, som har minst treårig helsefaglig utdannelse. Disse vil gi råd og veiledning basert på din situasjon, og kan fortelle deg om og når du bør kontakte legevakten.
Etter den innledende samtalen kan du også få snakke gratis med:
- barnelege
- barnepsykolog
- helsesøster
- ernæringsfysiolog
- sosionom med kompetanse på blant annet NAV-skjemaer