Bildet viser en ung kvinne som holder seg på panna

Dette plager unge, norske kvinners helse

Sliter du med migrene, vond nakke eller rygg? Da er du ikke alene. Dette er noen av de vanligste fysiske helseplagene blant unge nordmenn i dag.

Flere unge i Norge sliter med fysiske helseplager og etterspørselen etter behandling øker, ifølge fysioterapeut Ivar Sundsbø i Gjensidige. Han får støtte av bransjekollega Martine Kløvjan, som daglig behandler unge for rygg- og nakkesmerter ved klinikken Rygg & Rehab. Nevrolog Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter påpeker at særlig kvinner rammes av hodesmerter.

Her er ekspertenes forklaring på ulike fysiske helseplagene, og hva du kan gjøre for å forebygge og behandle dem.

Ryggplager

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Omtrent halvparten av den voksne befolkningen får vondt i ryggen, og i ifølge Sundsbø er det snakk om uspesifiserte ryggsmerter i 80 til 90 prosent av tilfellene. 

– Uspesifiserte ryggsmerter vil si at vi ikke kan slå nøyaktig fast hvilke strukturer i ryggen som er årsaken til smertene, eller hvordan de oppstår. Når disse smertene er akutte er det anbefalt at du gjenopptar mest mulig normal aktivitet, og at du fortsetter i jobb så raskt som mulig. Dersom du er usikker på hvilke aktiviteter du kan, eller bør gjøre, kan det være lurt å oppsøke en fysikalsk behandler med god kompetanse på ryggplager, råder fysioterapeuten.     

Han forteller at veiledet trening har dokumentert forebyggende effekt mot ryggplager. 

– Ifølge forskning er ingen bestemte øvelser eller treningsformer trukket frem som det beste for behandlingen av korsryggsmerter, men trening i seg selv kan være effektivt fordi det gjør at kroppen skiller ut hormoner som virker smertelindrende, sier Sundsbø. 
 

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Nakkeplager

Martine Kløvjan. Foto: Rygg & Rehab.
Martine Kløvjan. Foto: Rygg & Rehab.

Mange nordmenn sliter med nakkesmerter. For noen kommer smertene akutt, mens for andre er det mer vedvarende. Martine Kløvjan jobber daglig med behandling ved klinikken Rygg & Rehab og anslår at nakkesmerter er blant det hun får flest henvendelser knyttet til.

Martine Kløvjan. Foto: Rygg & Rehab.
Martine Kløvjan. Foto: Rygg & Rehab.

– Mange kjører bil til og fra jobb, har en stillesittende jobb med stor arbeidsmengde og mye stress. Når arbeidsdagen er over er vi ofte slitne eller har fullt program for resten er familien. Mange er rett og slett for dårlig til å prioritere tid til mosjon og egen helse. Dette kan være med på å øke risikoen for muskulære plager, deriblant nakkeplager, sier Kløvjan, og legger til:

– Beveg deg mer og stress mindre. Dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, men bevisstgjøring, struktur og små målsettinger er viktige nøkkelord. 

Slik kan du unngå plager i nakkeregionen: Rull hodet fra side til side for å strekke på nakkemuskulaturen, viser Kløvjan.

Martine viser en øvelse som kan motvirke nakkeplager.
Kløvjan viser en god øvelse: Holde armene foran kroppen, “skyt” brystryggen bakover og strekk mellom skulderbladene.

Ifølge Kløvjan kan også denne øvelsen hjelpe: Len øret ned mot skulder for å tøye nakkemuskulaturen.

Også en smart øvelse: Hold armene foran kroppen, “skyt” brystryggen bakover og strekk mellom skulderbladene.

Kløvjan viser en god øvelse: Holde armene foran kroppen, “skyt” brystryggen bakover og strekk mellom skulderbladene.

Migrene

Migrene regnes som et av de største helseproblemene blant kvinner, og tall fra NHI viser at lidelsen forekommer hele to til tre ganger oftere hos kvinner enn hos menn. Selv om den eksakte årsaken ikke er kjent, utløses migrene ofte av stress, ulike typer mat, drikke, samt hormonforandringer.

– Årsaken til migrene er ikke fullt ut forstått, men vi vet at det under migreneanfall skjer en rekke endringer i hjernen. Det er altså en hjernesykdom. Det foreligger også en betydelig arvelig komponent, forklarer spesialist i nevrologi hos Sandvika Nevrosenter, Einar Kinge.

Han sier det gjelder å identifisere de såkalte triggerne, og de er det mange av.

– Ting som søvnmangel, stress, alkohol og menstruasjon kan utløse migrene. Av alkohol er spesielt rødvin noe du bør se opp for, sier Kinge.

Kinge påpeker at mange vil klare seg med et vanlig butikkmedikament som Paracet, for å behandle migreneanfall. Om anfallene er kraftige, eller ved nylig oppstått hodepine, bør man imidlertid oppsøke allmennlege.

– Her vil man oftest motta resept på migrenemedisin som pleier å virke effektivt. Det kan være lurt å prøve flere medisiner til man finner det som virker best mot anfallene. Gir ikke dette tilstrekkelig effekt, anbefales forebyggende medisiner som tas hver dag. Pasienter som er sterkt rammet bør henvises til nevrolog, sier han.

Bli kvitt plagene

Fellesnevnere for flere av de vanligste plagene er livsstil og aktivitet. Likevel kan selv de med en sunn livsstil være uheldige, da arv kan spille en rolle. Det er imidlertid grep du kan gjøre for å sikre at du får rask hjelp, dersom du skulle være uheldig.

– Selv om du er ung og sprek kan du oppleve å få fysiske så vel som psykiske plager som krever behandling. Godt forebyggende arbeid er viktig, men har du behov for å oppsøke enten legespesialist, fysioterapeut, manuellterapeut, naprapat eller psykolog, er en behandlingsforsikring fornuftig å ha. Da får du tilgang på rask behandling, avslutter Sundsbø.

Les mer om behandlingsforsikring fra Gjensidige her

Sist oppdatert: