Bildet viser en høytaler og en telefon

Kan smarthuset hackes?

Smarthus' høyteknologiske løsninger kan gjøre hverdagen både enklere og mer komfortabel. IT-eksperter og Datatilsynet mener likevel at smarthuseiere bør ta noen forholdsregler.

Chris Dale
Chris Dale

Syv av ti vurderer å skaffe seg smarthusløsninger, ifølge VVSForum, og flere utbyggere velger smarthusløsninger. Chris Dale er IT-ekspert i River Security. Han forklarer at enheter som kobles opp mot internett eller kan fjernstyres i enkelte tilfeller kan utnyttes av elektroniske inntrengere.

– Det handler ikke bare om å knuse en rute eller bryte opp en dør. Med smarthus har du tekniske enheter som er koblet opp mot internett. Det kan gjøre det mulig å ta seg inn i og overvåke huset på en mer sofistikert og utspekulert måte, sier Dale.

Chris Dale
Chris Dale

Utnytter sikkerhetshull

Dale jobber daglig med kunders utfordringer når det kommer til IT-sikkerhet og forklarer at det ikke bare handler om innbrudd, men også at utenforstående kan ta kontroll over gjenstander i huset som er koblet opp mot internett.

– Angripere finner stor verdi i å kontrollere tekniske gjenstander som er koblet til internett. Ikke nødvendigvis fordi det er spennende å styre gjenstanden, men fordi gjenstandene har prosessorer med datakraft og harddisker med lagringsplass, akkurat som en datamaskin. Kontrollerer man tusenvis av dårlig sikrede tekniske enheter i folks hjem, kan denne datakraften benyttes til en rekke ting, sier han.

Dale forklarer at den samlede kraften i disse tekniske gjenstandene blant annet kan brukes til å samle Bitcoins, kryptovalutaen som i senere år har vært mye omtalt i mediene.

– Lagringsplassen til enhetene kan også brukes til å lagre ulovlig materiale og hjemmenettverket ditt kan brukes i storskalaangrep mot organisasjoners infrastruktur. Å styre en «dings», vil såfremt den er tilkoblet internett, ha stor verdi for en angriper ettersom datakraften kan omsettes til verdi, forklarer han.

Viktig å ta personvernet på alvor

Atle Årnes. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Atle Årnes. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Atle Årnes er fagdirektør for teknologi i Datatilsynet. Han er enig i at det kan finnes sikkerhetshull ved smarthusløsninger, og poengterer at selv om vi har lovverk for å ivareta personvernet vårt, er gode forholdsregler fortsatt veldig viktig.
 
– Du bør alltid vite hvem som er ansvarlig leverandør for utstyret og hvilke vilkår som er satt. Det er viktig å undersøke hvilket land leverandøren forholder seg til lovmessig. Om du velger en ukjent leverandør fra et fjernt land, vil dette fort kreve mer av deg. Det samme vil billig utstyr uten mulighet for sikkerhetsmessig oppgradering, forklarer han.

Han påpeker at informasjon om deg kan misbrukes, dersom innbrytere får tilgang til nettverket.

– Å få mest mulig kunnskap om deg er ikke bare interessant for de kjente aktørene som Google og Facebook, også mer suspekte aktører kan misbruke informasjonen for å tjene penger, sier han.

Atle Årnes. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Atle Årnes. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Slik sikrer du smarthuset

Ekspertene kommer med flere tips til hvordan du kan beskytte deg mot inntrengere. Det viktigste er noe mange ofte ikke undersøker nøye nok, forklarer Atle Årnes i Datatilsynet.

– Vurder leverandøren av utstyret og programvaren som følger med. Undersøk om dette er en aktør som har et godt rykte, og vil kunne gi oppfølging og hjelp etter at du har kjøpt utstyret. Vi ser ofte aktører som ikke har kontinuerlig fokus på sikkerhet, og heller ikke leverer nødvendige oppdateringer av operativsystemer og annen software, sier han.

Dale og Årnes har følgende tips til deg som har eller vurderer smarthusløsninger:

  1. Unngå å koble til internett dersom det ikke er nødvendig.
  2. Bytt passord på enhetene etter at du har kjøpt de, og med jevne mellomrom etterpå.
  3. Se etter og gjennomfør programvareoppdateringer jevnlig.
  4. Vær obs på hva slags informasjon du gir fra deg til hvem, og hva den kan brukes til.
  5. Ikke forsøk å endre på innstillinger hvis du ikke vet hva du gjør. Be heller om hjelp fra leverandør dersom du er usikker.

Så langt ikke et stort problem i Norge

Erlend Hjelle
Erlend Hjelle

Erlend Hjelle jobber med cyber-risiko i Gjensidige, og er enig i at folk bør være ekstra på vakt i tiden fremover. Han forklarer at hacking av smarthus foreløpig ikke virker å være et stort problem i Norge, men at forsikringsselskapet stadig gjør grundigere undersøkelser for å forsikre seg om at de ikke overser potensielle farer innenfor IT.

– Gjensidige arbeider hele tiden med å lage nye tidsriktige og innovative forsikringer som skal ivareta kundene våre. Foreløpig vil fysisk innbrudd som følge av at noen hacker seg inn i smarthuset eller brann som følge av at uvedkommende tar kontroll over en «dings» dekkes av en normal hus- og innboforsikring, sier Hjelle og legger til:

– Vi ser også på muligheten for å tilby egne forsikringer for andre typer datakriminalitet i fremtiden.

Erlend Hjelle
Erlend Hjelle

Sist oppdatert: