– Lufta og løypa er for alle
Midt i den norske vinteridyllen går krangelen høylytt: Hvem har rett til å bruke skiløypene, og hvordan skal man oppføre seg på tur?
Når Birken-racere, søndagsturgåere, barn, pensjonister og hundeeiere presses sammen på en to–tre meter bred stripe av snø, blir resultatet ikke alltid fredelig sameksistens.
Mediene forteller at det krangles og knuffes over en lav skisko i løypene. Folk blir til og med slått etter og stukket med skistaver. Og spesielt ille kan det bli når folk uten ski på beina beveger seg inn i skiløypene.
Fri ferdsel
– I marka og på fjellet er det nok av muligheter til å skape konflikter. Men dette bør være unødvendig blant folk som i bunn og grunn er ute etter det samme: mosjon og en fin turopplevelse. Det må være et mål at alle som vil kan nyte den fantastiske naturen vår, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening (DNT).
Han viser til allemannsretten, som er en viktig forutsetning for friluftslivet i Norge. Allemannsretten gir deg rett til å gå på ski eller til fots i utmark, og den skiller ikke mellom årstider eller underlag.
– Lufta og skiløypene er for alle. Samtidig slår allemannsretten fast at det ikke er lov å ødelegge for andre. Slik vi ser det innebærer det at man for eksempel holder seg unna preparerte skispor som kan bli ødelagt hvis man går, sykler, kjører scooter og lignende i dem. Husk at det koster mye penger å lage skispor, og det gjøres en stor tilretteleggingsjobb av lokale foreninger, klubber og kommuner, sier Solvang.
Eget spor til gående
For noen år siden gikk løypekjører Arvid Hatledal i Stryn nye veier da han utvidet skiløypene med et eget «spor» for gående. Slik ble det mulig for folk å gå tur uten å trø i skisporet og skøytetraseen.
– Her er det plass til alle. Jeg kunne ikke se på at folk ble jaget ut av løypene. Det er viktig at alle som vil kan komme seg ut, enten de går til fots eller på ski, sier Hatledal.
Spesiallagde skilt viser vei i de nye, flotte løypene, og Hatledal har fått svært gode tilbakemeldinger fra turgåere av alle slag.
– Hos oss er det nok plass og snø til at vi kan kjøre opp brede løyper. Slik er det jo ikke over alt. Men jeg vet om andre steder der det også er lagt til rette for turgåere både med og uten ski, sier han.
Smil og vis hensyn
Dag Terje Klarp Solvang mener løypene i Stryn er et skoleeksempel på hvordan det er mulig å senke konfliktnivået og gjøre naturen tilgjengelig for flere.
– For øvrig er det et godt råd å tenke på hvordan man selv ville likt å bli møtt og behandlet. Ved å vise hensyn, møte folk med et smil og følge noen kjøreregler, kan alle få en flott turopplevelse, sier generalsekretæren.
Han trekker frem DNTs ti råd for skikk og bruk i skisporet:
1. Vis hensyn og vær vennlig
Møter du folk med et smil får du som regel et smil tilbake. Det gjør turen hyggeligere.
2. Vær spesielt hensynsfull og oppmerksom mot barn og eldre
Husk at ikke alle har forutsetning for å holde samme tempo, og at det er utrolig motiverende for barn å få litt skryt av forbipasserende på skitur. Folk som er ute for å trene seg opp etter skade eller sykdom fortjener honnør, ikke sure blikk og kommentarer.
3. Det er høyrekjøring også i skiløypa
Unngå å gå flere i bredden når det er mye folk ute i sporet, høyreregelen er grei å forholde seg til.
4. Den som går oppover skal vike for dem som kommer ned en bakke
Løft blikket og følg med på trafikken slik at du kan ta et steg til siden når det trengs. Blir du gående og se ned på skituppene, får du ikke med deg så mye annet.
5. Den som kommer nedover en bakke må varsle, for eksempel ved å rope «løype»
De som kjører nedover har også et ansvar for å kunne bremse opp og stoppe for en uforutsett hindring, så det er ikke bare å slippe seg løs.
6. På flater med ett spor skal møtende vike halv løype
Man kan passere hverandre med én ski i og én ski utenfor sporet. Pass på at stavene ikke stikker inn i løypa.
7. Den som kommer bakfra har ikke forkjørsrett
Det er ikke ok å komme bakfra og rope «løype». Er man ute for å trene, får man ekstra effekt ved å skifte spor og gå rundt – slik det gjøres også i et ordentlig skirenn.
8. Skiløpere på treningstur har ingen særrettigheter
Det er ekstremt viktig å tenke på at alle har lik rett til å være ute i naturen. Din tur er ikke viktigere enn andres.
9. Den som faller må gi plass til andre
Dette er spesielt viktig i bakker og uoversiktlige steder. Trenger man en liten pause, går man først ut av løypa.
10. Hundeeiere må vise ekstra hensyn og ha full kontroll over hunden
Det er smart å trene med hunden på forhånd, slik at den for eksempel vet at den skal holde til høyre. Husk at selv om man har kontroll på hunden sin, kan andre folk bli engstelige hvis den kommer løpende imot dem. Vurder om hunden bør bli hjemme på store utfartsdager. Bruk hundepose!