Glad baby, trær

Sånn sikrer du uteområdene for de minste

Inne sikrer vi med grinder og alarmer og mye mer, men har du tenkt over å gjøre det trygt for den lille å ferdes ute? Her er tømrerens tips til sikring av uteområdene.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

– Når man bygger veranda eller trapp selv, så er det en del krav som ikke alltid blir fulgt. De kravene er der for en grunn, men det syndes mye, forteller tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.

– Det skal ikke bygges rekkverk som barn kan krabbe gjennom. Typiske rekkverk av planker i kryss bortover rekkverket kan barn lett krabbe gjennom, eller de kan sette fast hodet, sier Simon.

Han pleier å tipse folk om å sette opp herdet glass om man vil ha et mønster med store åpninger.

Man må også tenke over hvor det skal være rekkverk.

– For et voksent menneske er kanskje ikke et fall på en halvmeter så avskrekkende. Men dersom et barn faller på en fjellknaus eller noe spisst, så kan selv de minste fallene gjøre stor skade. Derfor er det krav til fallsikring/rekkverk allerede ved en potensiell fallhøyde på 0,5 meter, forklarer Simon.

Om en balkong er inntil ti meter fra terreng eller gulv er kravet til høyden på rekkverket én meter. Mange rekkverk som ble bygget for lenge siden er imidlertid lavere, så vær obs på at disse kan være under kravene. Felles for alle rekkverk er at de i minst mulig grad skal kunne klatres på, hovedsakelig med tanke på barn, ifølge tømreren.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Fil kanter og husk stusstrinn

En annen ting å tenke på er utsatte kanter hvor barnet kan dunke borti. Er det en spiss kant på slutten av et rekkverk i hodehøyde for et barn, så bør man avrunde, slipe eller sage kanten i en vinkel slik at den blir halvparten så spiss.

– Man bør spørre seg hvor en krabat på 80-100 centimeter kan stange eller stikke seg, sier Simon.

Trapper kan også føre til store skader. Simon sier at det er viktig å ha trapper med stusstrinn, som er loddrette trinn for å få en tett trapp.

– Det er ikke lov å ha trapp som er helt åpen mellom trappetrinnene. Høyden mellom hvert trinn er standardiserte for best mulig gange. Åpningen mellom trinnene er derfor store nok til at et barnehode kan sette seg fast, eller at barnet faller gjennom. Derfor er det lovpålagt med stusstrinn, slik at barn ikke kan skade seg, sier han.

Giftig impregnering

For en liten som krabber, så bør man være obs på hvilken impregnering som er brukt på verandaen.

– Impregnering fra før 1. oktober 2002 kan være full av svært helseskadelige stoffer. Man bør derfor unngå hudkontakt og slipe bort fliser, spesielt for krabbende barn. Man kan med (helse)fordel bytte ut disse verandabordene, og om man har treverk med kreosot, typisk i lekeapparater, må man være obs på at disse «svetter» ut stoffene på varme sommerdager. Denne «svetten» må ingen barn smake på, sier Simon.

Sikre hagen

Farlige planter og hekk med hull – det kan være lurt å gå gjennom hagen også når en liten skal ferdes der.

– Jeg vil anbefale å gjerde inn hagen, fordi jeg stoler ikke nok på en hekk, hvor små barn lett kan smette ut, sier Simon, og påpeker at selv om hagen er godt gjerdet inn, så må man selvsagt fortsatt se etter barnet.

Mange av plantene vi har rundt oss kan være giftige, og særlig for små barn.

– Mange planter er potensielt livsfarlige, så det kan være greit å skaffe seg god oversikt over hvilke planter man har og eventuelt fjerne de som kan være farlige for en liten krabat på oppdagelsesferd i hagen.

Pass på små fingre

En annen ting som kan gjøre skade, er tunge ytterdører.

– Har man en dør som står oppe bør man enten kunne låse den fast, eller ha en krok å feste døren i. Det er mange som klemmer seg på dører som smeller igjen. En ytterdør veier opp mot 20-30 kilo, og med mye vindfang er det mye krefter målt mot en liten barnehånd.

De to siste tingene tømreren sier det er viktig å være oppmerksom på, er snøras og istapper på vinteren, og badekilder, som boblebad og basseng.

– Pass på å ha snøfangere, eller måk av taket. Om man har snøfangere rundt hele taket må man være obs på at både snøfangere og taket har en grense for hvor mye vekt det tåler. Husk at en eller gang kommer snøen ned, og da skal det ikke være noen under der, sier han.

Badekilder skal være sikre, og det er et krav om at de skal være sikret mot drukning.

– Gjensidige har fått inn flere saker hvor alt fra rådyr til kuer har ramlet oppi og druknet, så det er en helt reell fare, avslutter Simon.

Sjekk pris på barneforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

FamilieHusBygg