Fire personer som fiske fra land.

Slik får du napp i sommer

Drømmer du om en saftig, selvfisket makrell på grillen? Her får du ekspertenes tips for å makse fiskelykken i sommer.

Arne Grønlien
Arne Henning Grønlien

– Den beste fiskeplassen er der du er akkurat nå, sier Arne Henning Grønlien. Han har skrevet flere bøker om fisking, blant annet Fiskelykke – håndbok for unge fiskere, og mener at alle kan lykkes med fisking. Det gjelder bare å ikke gi seg så lett.

– Mange blir utålmodige når de ikke får fisk. Men vi sportsfiskere sier alltid «bare ett kast til». Det betyr jo i prinsippet at du aldri må gi deg, smiler Grønlien.

I Norge har vi mange kjente fiskeplasser, for eksempel langs Glomma og Trysilelva. Men på de mest populære stedene er det også mest folk, konstaterer eksperten.

– Så hvis du vil finne din egen, hemmelige fiskeplass, kan det være lurt å søke etter mer ukjente områder. Fisk kan du få nesten overalt, sier Grønlien.

Arne Grønlien
Arne Henning Grønlien

Du kan få fisk overalt

Signe A. Domogalla. Foto: Kasper Fosser
Signe Alexandra Domogalla. Foto: Kasper Fosser

Signe Alexandra Domogalla jobber til daglig som førstelektor i dans ved Høyskolen Kristiania. På fritiden er det friluftsliv og fiske som gjelder.  Sammen med fem andre damer i foreningen «Fiskejentene i marka» jobber hun for at flere jenter skal komme seg ut på fisketur. Når de arrangerer turer og kurs, oppdager hun hvor mange som ikke vet at de kan fiske nesten overalt i landet.

– I flere hundre år har vannene blitt kultivert. Det er satt ut ørret, slik at du kan få fisk på kroken nesten hvor som helst, forklarer hun. Selv bruker hun Oslomarka som fiskeplass hele året. På sommeren finner du henne kanskje i hjembyen Arendal. Da står makrell høyt på ønskelista.

–  Det er veldig gøy å fiske makrell. Treffer du på en stim, kan du trekke opp fisk etter fisk. Den er sprelsk, så du kan få en liten kamp.

Arne Henning Grønlien har også sin egen fiskeplass. Hvor den er, vil han holde for seg selv (men røper at den er i nærheten av hytta). Før reiste han verden rundt og fisket både sverdfisk og andre eksotiske arter, men nå er det barnas fiskeopplevelser som står i sentrum. Da trenger han ikke dra så langt.

– Den beste plassen er der du er – der du bor eller er på ferie.

Signe A. Domogalla. Foto: Kasper Fosser
Signe Alexandra Domogalla. Foto: Kasper Fosser

Hvor er det lov å fiske?

I Norge er det lov å fiske stort sett overalt. Men du bør sette deg inn i de lokale fiskereglene.

I de fleste ferskvann må du kjøpe fiskekort for å kunne fiske. Dette gjør du digitalt på inatur.no. Her finner du også fiskeregler og informasjon om eventuelle begrensninger for det området du er i. I ferskvann kan det for eksempel i noen perioder på høsten være fredningstid når fisken gyter. Skal du fiske laks, sjøørret eller sjørøye i elv, må du i tillegg betale en fiskeravgift.

I sjøen er ikke fiskekort nødvendig. Men også her finnes det restriksjoner på enkelte fiskearter, som fredning av torsken i noen områder. Er du i tvil? Sjekk hos Miljødirektoratet.

Fiskeutstyret du trenger

Nordmenn har lenge vært på verdenstoppen i kjøp av sportsutstyr. Det toppet seg under pandemien, da enda flere søkte ut i naturen. Men du trenger slett ikke å kjøpe det dyreste utstyret for å få napp. Både Domogalla og Grønlien slår et slag for det enkle.

– Det er ikke utstyret som er viktigst for å få fisk. Samtidig gir det en viss fiskeglede at utstyret fungerer. I sportsbutikker som spesialiserer seg på jakt og fiske får du ofte veldig god hjelp, sier Grønlien.

Når du skal fiske i ferskvann, anbefaler Domogalla å gå for en stang som kan slås sammen og festes på sekken. Da unngår du at den lange fiskestanga setter seg fast i trær og kratt.

Fordeler med haspelstang

Det finnes ulike varianter av stenger. Domogalla og Grønlien anbefaler hver sin – meitestang og haspelstang.

– Å starte med meitefiske med mark og dupp og en teleskopisk meitestang, er ypperlig både fra båt og fra land, og i mindre elver og vann. Den er enkel å ta med seg og lett å håndtere, mener Grønlien. Marken kan du grave etter selv, eller kjøpe på boks i de fleste fiskebutikker. Mange opplever at de små kjøpemarkene fungerer best, forklarer han.

Domogalla bruker hovedsakelig haspelstang når hun holder kurs i regi av Fiskejentene.

– Velg gjerne en haspelstang med åpen snelle og monofilament fiskesene. Dette er det mest klassiske fiskesnøret, som er mer solid og ikke ryker så lett mot skarpe steiner. Så trenger du et utvalg sluker og spinnere. Kjøp gjerne en økonomipakke med flere sluker i ulike farger og metaller, anbefaler Domogalla og fortsetter:

Snelle og sluk

– I tillegg kan du gjerne kjøpe hurtigkobling, som forhindrer tvinn på senen og gjør det lettere å bytte sluk. Skaff deg også et skrin å ha slukene i.

Skal du fiske i sjøen, trenger du en litt kraftigere, lengre haspelstang med større kastevekt, og i tillegg noen smale sildesluker.

Uansett hvor du er, bør du ha med deg en god kniv og et multiverktøy med tang, slik at du kan klippe av kroken hvis du trenger det. En hov kan også komme godt med, og et par poser – til fisk og til søppel.

Bærekraftig gjenbruk

Har du arvet gammelt utstyr som ser litt trasig ut, kan det likevel være håp for gjenbruk, mener Domogalla:

– Kanskje holder det å bytte ut fiskesenen på stanga? Dette kan du få hjelp til i en sportsbutikk, eller du kan finne videoer på YouTube. Til og med bestefars gamle, rustne sluker kan oppgraderes ved å bytte ut kroken og friske opp fargen med neglelakk, tipser hun.

Hvis du ikke ønsker å kjøpe utstyr, kan BUA være et godt alternativ. Her kan du låne alt du trenger til sport og friluftsliv.

Tenk som en fisk

For å øke sjansen for at fisken biter, bør du skaffe deg et overblikk over området, se an værforholdene, tiden på dagen og dybden på vannet. Fisken søker seg nemlig til steder der den kan føle seg trygg og finne mat.

– Hvor dypt er det? Hvor varmt er det i vannet? Er det veldig varmt, vil fisken trekke ned mot dypere vann. Men tidlig om morgenen og på kvelden kan stor fisk komme inn på grunnere vann for å finne mat. Det samme kan skje når det regner, forteller Grønlien.

Når du fisker med sluk, er hensikten å etterligne en skadet fisk, forklarer Domogalla.

– Sluken skaper en silhuett mot himmelen som skal være lett å se – avhengig av farge og bunnforhold. Det betyr at du må velge andre sluker når du skal fiske i et skogstjern med myrbunn enn i et fjellvann med steinbunn. Sluken skal etterligne de fiskene som finnes i akkurat dette vannet fra før.

Og selv om mye varierer etter forholdene, er det ett råd som alltid er essensielt når du skal fiske: Ta det helt med ro.

– En vanlig nybegynnerfeil er å løpe ned til fiskeplassen og begynne å kaste i vei, sier Grønlien.

– Men husk at fisken har sanser, og den er var for lyder, bevegelser og tramping langs bredden. Så ta det rolig, og vær tålmodig. Det er også hensynsfullt overfor andre som er rundt deg. Sportsfiskere er sosiale folk, men de liker ikke at du buser frem og tar deg til rette. Og er man hyggelig og hensynsfull, så får man en hyggelig prat og kanskje noen fisketips på kjøpet, tilføyer Grønlien.

Bare gjør det

Er du fremdeles i tvil om fisking er noe for deg? Bare kast deg ut i det, oppfordrer Domogalla.

– Du må bare komme i gang og gjøre det. Du vil kanskje sette fast sluken iblant. Du vil sikkert også miste noen fisk. Men har du litt tålmodighet, vil du få veldig mye moro. Og husk at selv erfarne fiskere har turer der de ikke får fisk – du ser det bare ikke på Instagram.

Visste du at…

  • Når du fisker i sjøen, må du huske å skylle utstyret i ferskvann etterpå, ellers vil det ruste og bli ødelagt?
  • Hvis du tar på fisken med tørre fingre, ødelegges slimlaget (det kan sammenlignes med en brannskade på menneskehud). Så hvis du skal håndtere fisk som du må slippe ut igjen, husk å fukte hendene først. Du må også være forsiktig med gjellen.
  • Du skal ikke kaste fiskeavfall i vannet når du fisker i ferskvann. Grav det ned i bakken, så unngår du å spre parasitter og plage folk som bader.

Nyttig informasjon om fiske

  • Søk på de lokale jeger- og fiskeforbundene. Noen gir ut egne guider og fiskekartbøker med oversikt over alle vann, hva slags fisk du kan få der og spesielle regler for områdene.
  • mittfiske.no får du oversikt over fiskevann i Norge, med informasjon om alt fra parkering til telting.
  • Miljødirektoratet gir deg informasjon om havfiske.
  • Appen fiskher viser vei til fiskeplasser – både ved sjøen og i innlandet.
  • På facebooksiden til Fiskejenter i marka eller nettsidene fiskejenterimarka.no får du informasjon om kurs og arrangementer og tips og triks om fisking.
  • inatur.no: Her får du informasjon om norske vann og vassdrag, og du kan kjøpe fiskekort direkte på nett.
  • hooked.no: Norges største nettsted for fiske.
  • Trondhjems Turistforenings tips: Slik får du fisk på tur

Sist oppdatert: