Elin Schjelderup i Gjensidige

Slik kan ledere følge opp sykefravær på en god måte

En god samtale med nærmeste leder kan ha større effekt enn ti psykologtimer, mener Elin Schjelderup.

Når en ansatt blir sykmeldt, har du som leder en viktig rolle. Arbeidsmiljøloven krever at du følger opp gjennom dialogmøter og tilrettelegging, men du kan også gjøre mer.

– God oppfølging handler om mer enn formaliteter – det handler om tillit, kommunikasjon og støtte. Bonuseffekten er økt medarbeidertilfredshet og lønnsomhet gjennom redusert sykefravær, sier fagsjef Elin Schjelderup i Gjensidige. For noen år siden opplevde hun selv utfordringer som følge av langtidssykmelding.

Det avgjørende arbeidsmiljøet

Ståle Østhus ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)
Ståle Østhus

Sykefraværet i Norge har vært høyt i mange år og toppet seg i 2024 med 7,1 prosent – det høyeste på 15 år. En økende andel av sykmeldingene skyldes psykiske lidelser. Hele 30 prosent av fraværet til 25-29-åringene skyldes nettopp dette, ifølge NAV.

– Det er godt dokumentert at arbeidsmiljøet har sammenheng med medarbeidernes helse og sykefravær. Én av tre som har hatt et lengre sykefravær oppgir at helseproblemene helt eller delvis var relatert til jobben, forteller Ståle Østhus, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Han understreker imidlertid at lavt sykefravær ikke nødvendigvis betyr et godt arbeidsmiljø:

– At en bedrift har lavt sykefravær, trenger ikke bety at de har lykkes i sykefraværsarbeidet. Arbeidsmiljøet varierer, og løsninger må tilpasses den enkelte arbeidsplassen, sier han.

Ståle Østhus ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)
Ståle Østhus

Tillit mellom leder og medarbeider

Elin Schjelderup råder ledere som vil bidra til å redusere sykefravær om å sikre én ting: psykologisk trygghet.

– Gjør hva du kan for at menneskene du leder opplever seg sett, verdsatt, ønsket og støttet på arbeidsplassen. Da skaper du et miljø der ansatte vil våge å være åpne med utfordringer, sier hun.

For å kunne være en god leder i vanskelige tider, bør du allerede ha bygget opp et tillitsforhold gjennom gode tider. Da holder det ikke med en årlig medarbeidersamtale. Det betyr likevel ikke at en nyansatt leder er sjanseløs, forklarer Schjelderup:

– Ved god overføring fra tidligere leder og en genuin innsats for å imøtekomme og støtte den som strever, kan selv en fersk leder relativt raskt få den nødvendige tilliten. Å vise medmenneskelighet med vennlige smil og klapp på skulderen kan også hjelpe for mange. Vær proaktiv og vis at du bryr deg om hele 24-timersmennesket, råder hun.

Fortjener respekt

Hvis en ansatt er åpen om noe vanskelig, er det viktig at du tar det som en tillitserklæring som fortjener respektfull oppfølging. Sett av tid til å være en trygg og støttende samtalepartner, er Schjelderups klare oppfordring:

– Jeg vil faktisk gå så langt som å si at en god samtale med en leder kan ha større effekt enn ti psykologtimer. I beste fall kan dette avverge en sykmelding, sier Schjelderup.

Forebygging er nøkkelen

Forskning viser at jo lenger en medarbeider er sykmeldt, desto større er risikoen for en lang og vanskelig retur til arbeidslivet. Det kan bli dyrt for både bedriften, medarbeideren selv og samfunnet. Statistisk sentralbyrå anslår at sykefraværet koster det norske samfunnet cirka 70 milliarder kroner hvert år.

Østhus mener det er viktig å legge inn en innsats på forebygging:

– Forebyggende arbeidsmiljøtiltak handler om å redusere risikofaktorer og styrke de beskyttende faktorene i arbeidsmiljøet. Det finnes ingen universell oppskrift på lavt sykefravær, eller spesifikke tiltak som fungerer for alle. Nettopp derfor er det viktig å jobbe systematisk med arbeidsmiljøet, råder han.

Kartlegg hva som fungerer og hva som kan forbedres. Lag en plan for hvordan utfordringer skal håndteres, og involver de ansatte.

Hvordan følge opp en ansatt som er sykmeldt?

Selv om sykemeldingen ikke er en privatsak, er diagnosen det. Noen ledere kan oppleve at det er krevende å balansere informasjonsbehovet med den nødvendige varsomheten som kreves.

– Hvis du har etablert tillit, stiller åpne spørsmål og viser ekte interesse, blir det lettere for medarbeideren å dele informasjon som kan bidra til gode løsninger, mener Schjelderup. Hun understreker at den sykmeldte også har en plikt til å gi opplysninger som arbeidsgiveren trenger i dette arbeidet.

Tilbake på jobb

Vivi Lier Thorkildsen
Vivi Lier Thorkildsen i Gjensidige

Som en ekstra støtte i jobben med å få medarbeidere raskere tilbake i arbeid, tilbyr Gjensidige tjenesten Tilbake på jobb, som er inkludert for bedrifter som har enten personalforsikring, uførepensjon eller pensjonssparing på over to prosent i Gjensidige, opplyser produktsjef Vivi Lier Thorkildsen i Gjensidige.

– Tjenesten skal gjøre det enklere for den sykmeldte å få hjelp til å komme raskere tilbake i jobb. Hun eller han får to samtaler med jobbveileder, fysioterapeut og/eller psykolog, avhengig av hva som er mest relevant, sier hun.

Det anbefales også en trepartsamtale med jobbveileder, den ansatte og leder for å enes om en plan for å komme tilbake på jobb. Her vil blant annet tilrettelegging være et viktig tema. Trepartsamtalen er inkludert i Tilbake på jobb.

Alt skjer i samråd med den ansatte, som også kan få videre oppfølging dersom det er ønsket.

Vivi Lier Thorkildsen
Vivi Lier Thorkildsen i Gjensidige

Små ting kan gjøre stor forskjell

Elin Schjelderup vet hvor viktig det er at lederen ikke slipper taket i denne perioden. Små ting kan gjøre en stor forskjell, påpeker hun:

– En hyggelig melding, en kort telefonsamtale, invitasjon til lunsj eller en kaffeprat er små signaler på at noen setter pris på deg og savner deg. Når du er lenge borte, er det lett å komme inn i en negativ spiral der du begynner å tro at ingen bryr seg. Å oppleve at noen faktisk gjør det, betyr mye, avslutter hun.

Elins tips til ledere

  • Vær en god lytter: Still åpne spørsmål og vis interesse.
     
  • Uttrykk aldri at du har liten eller ingen tid til en prat eller sykefraværsoppfølging. Er det hektisk, så si heller at du vil sette av tid i kalenderen din, og hold det du lover.
     
  • Legg til rette for at medarbeideren kan være på jobb i små mengder dersom vedkommende ønsker det. Tilrettelegg med enkle oppgaver som kan løses i eget tempo. Skap psykologisk trygghet ved å være tydelig på at tilstedeværelsen er viktigere enn selve arbeidet i denne perioden.
     
  • Vis at den ansatte er savnet. Å bli husket med en gratulasjon på bursdagen eller en SMS som sier «Vi gleder oss til å se deg igjen», betyr mye mer enn du tror. Ikke glem sosiale invitasjoner. Å oppleve seg ønsket og inkludert til en lunsj, et seminar eller et sosialt arrangement bidrar til å opprettholde tilhørighet.
     
  • Du er ikke ment å være den ansattes psykolog. Men en god leder som viser genuin omtanke og støtte, kan bety alt i en sårbar situasjon. Kontorbesøk kan være et av de viktigste stegene for å klare å returnere til full produksjon og god trivsel etter en sykmelding.

Sist oppdatert: