Slik sjekker innbruddstyvene om du er hjemme
Det stjeles for flere hundre millioner kroner i året. Politiet ber boligeiere være bevisst på de vanligste metodene blant innbruddstyver.
I 2021 ble det stjålet for 317 millioner kroner fra boliger og hytter, ifølge Finans Norge. Selv om det stjeles for store summer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at antall anmeldte innbrudd i Norge gikk ned med 17 prosent fra 2016 til 2020.
Politioverbetjent Tina Berg i Sør-Øst politidistrikt tror nedgangen kan skyldes en kombinasjon av flere ting.
– En forklaring kan være at denne typen kriminalitet har flyttet seg over i det digitale rom. En annen forklaring kan være at flere har skaffet seg boligalarm og andre sikringstiltak, sammen med politiets målrettede innsats mot grove tyverier fra bolig, sier hun.
Benytter kreative triks
Politioverbetjenten er tydelig på at det fortsatt forekommer et betydelig antall tyverier i norske hjem, og at tyvene er utspekulerte.
– Vi har opplevd at tyver ringer husstanden for å tilby forskjellige hjemmetjenester. De kan for eksempel si at de vil komme innom for å sjekke Get-boksen, eller late som de vil selge deg alarm, forklarer Berg, og legger til:
– Vi har også sett flere tilfeller der det blir lagt ting på dørmatta eller stukket papirlapper og pinner inn i dørkarmen. Det handler generelt om å legge gjenstander der de åpenbart ikke hører hjemme. Tyvene følger så med på om gjenstanden blir flyttet på, noe som indikerer om det er noen hjemme.
Se opp for disse metodene
Dette er en metode som Dagfinn Thorkildsen, sikkerhetsekspert i alarmselskapet Verisure, kjenner igjen. Han ber beboere være obs på de vanligste triksene tyvene bruker for å kartlegge om du er hjemme:
- En teipbit rundt dørhåndtaket.
- En mynt eller stein på trappen.
- Papirbit eller fyrstikk i dørsprekken.
- Klistremerker på postkassen eller bilens felger. Sistnevnte kan avgjøre om bilen har vært i bruk.
- En bukett blomster eller en falsk pakke ved døren.
- En kvist ved døren eller en gren som dekker for søppelkassen.
- Streker med penn/tusj på inngangsdøren.
Sikkerhetseksperten forteller at mange av triksene benyttes gjennom alle årstider, men legger til at tyvene også kan se etter om du har måkt snø om vinteren.
– Hvis du skal reise bort er det derfor lurt å få noen til å måke utenfor huset ditt, sånn at det ser bebodd ut, råder Thorkildsen.
Alarm er avskrekkende
Thorkildsen forteller at innbruddstyvene også bruker metoder under selve innbruddet for å unngå å bli tatt.
– Vi har kommet over manipulering av utendørs lys, altså at innbruddstyvene fysisk har dreid på bevegelsesdetektorer for utendørs lys. Dette medfører at detektoren fungerer som en slags vakt for tyvene, og at lyset skrus på når noen nærmer seg, sier han.
Som politioverbetjent Berg, poengterer han at anskaffelse av alarm er et viktig forebyggende tiltak mot innbrudd.
– Vår erfaring er at innbruddstyver velger boliger uten alarm fremfor de med alarm. Et godt merket døgnovervåket alarmsystem virker avskrekkende, avslutter Thorkildsen.
Sist oppdatert: