Plaget av slitne øyne på hjemmekontor?
Fortsatt benytter flere hjemmekontor, og én av fem rapporterer om slitne øyne.
Det er Kantar Helsepolitiske Barometer som viser tallene. Hvordan det gir seg utslag er ulikt fra person til person, opplyser optiker og daglig leder Tina Alvær i Synsinformasjon – bransjeorganisasjonen til optikerbedriftene.
– Å ha slitne øyne kan være alt fra at du føler du mister fokus på nært hold til at du får ordentlig hodepine, og alt imellom. Sliten er en subjektiv følelse, men det kan sies som et ubehag som gjør at man ikke har det like greit i arbeidshverdagen, sier Alvær.
Avhenger av to ting
Hun påpeker at hjernen er veldig adaptiv, som innebærer at du ikke nødvendigvis vil merke synsendringer som kommer gradvis. Med andre ord: Du trenger ikke merke forskjell på synet fra én dag til neste, men at du blir mer sliten over tid.
– For eksempel når du er tilbake fra ferie og merker at du sliter med å tyde noe på nært hold, for deretter å få en opplevelse av å være sliten eller stramhet rundt øynene. Men det kommer an på hva du har gjort i ferien. Har du brukt den på å nilese på kloss hold, vil overgangen til pc-skjermen bli mindre, sier Alvær.
Hva som skiller hjemmekontortilværelsen fra den vi normalt sett har vært vant med – og som gir økt forekomst av slitne øyne – varierer, ifølge den daglige lederen.
– Da pandemien herjet som verst gikk flere til anskaffelse av fullverdige hjemmekontor, med pult og stol, store skjermer og gode lysforhold. De som derimot satt med laptop’en i fanget, gjerne kombinert med dårlig belysning, hadde økt risiko for slitne øyne, sier hun og legger til:
– Både fordi en laptop er mindre enn ekstern skjerm, men også fordi den ofte er nærmere på deg, sier hun og oppsummerer: Størrelse og avstand kan altså begge ha betydning.
Slik unngår du det
Alvær deler noen råd som kan forebygge slitne øyne:
- Ha tilstrekkelig med lys. Gode lysforhold er viktig, til tross for at mange ikke tenker over det.
- God størrelse på skjerm er viktig, men tenk også på skriftstørrelse. En stor skjerm vil ikke hjelpe hvis du har bittesmå bokstaver. Øker du skriftstørrelsen, vil det føles mer behagelig for øynene.
- Ta pauser. Kroppen har ikke godt av å kun benytte én sittestilling over lengre tid. I tillegg har øynene godt av å variere mellom å se noe på kort og lang avstand. Å se ut av vinduet i 20 sekunder cirka hvert tjuende minutt er tilstrekkelig.
- Vurder å ta en synsundersøkelse hvis du er sliten. Har du godt med lys rundt deg og en god skjerm, men likevel føler på ubehag, kan briller eller kontaktlinser muligens være løsning på problemet.
Plagene kan forplante seg
Slitne øyne gjør deg mindre produktiv og gir en mindre bra arbeidshverdag, men er heldigvis ikke direkte skadelig, kan Alvær berolige med.
– Synet får ingen permanent skade selv ved daglige plager. Plagene kan imidlertid forplante seg og gi deg fysiske plager ellers i kroppen. Men her er det stor variasjon fra person til person og mellom sittestilling og utstyr som benyttes.
Tar du kun med den bærbare pc’en når du jobber hjemmefra, er det ekstra viktig å ta pauser fra skjermen, istemmer fysioterapeut og rådgiver Ivar Sundsbø i Gjensidige.
– Man ser ofte muskel- og skjelettplager, som vond rygg, stiv nakke og såkalt «musearm» i relasjon til statisk kontorarbeid og dårlige arbeidsstillinger, sier han og viser til øvelser for å forebygge eller minske plagene.
Reisevei til hjemmekontoret?
For mange er det de daglige aktivitetene som bidrar til fysisk aktivitet i hverdagen. Jobber man mye hjemmefra, blir en viktig aktivitet borte: reisevei til og fra jobb.
– Noen putter inn «reisevei» til hjemmekontoret for å opprettholde den gode vanen før og etter jobb, forteller fysioterapeut og professor Kristin Taraldsen ved OsloMet.
I likhet med Alvær og Sundsbø anbefaler hun å bryte opp periodene på hjemmekontoret, særlig der du er stillesittende over lengre tid.
– For eksempel løpe ned trappen og kaste søpla eller, i det minste, reise seg opp fra sittende til stående. Skal det tas en uformell jobbsamtale i løpet av dagen, kan denne kombineres med gåtur i raskt tempo. Ofte handler det om å få seg noen gode vaner, slik at det blir noe man faktisk gjennomfører, avslutter Taraldsen.
Sist oppdatert: