Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto markedsrapport

Markeds­rapport november/desember

Her finner du månedlige markedsrapporter med betraktninger fra fondsekspertene våre.

Verdensbildet

Det amerikanske presidentvalget fortsatte å prege markedene i november. Etter Donald Trumps valgseier fikk det amerikanske aksjemarkedet en markant oppgang og nådde nye rekordnivåer, drevet av forventninger om skattekutt for bedriftene.

I Asia og Europa har økt frykt for handelskrig og høyere tollsatser dempet markedene i etterkant av valget. Republikanerne både gjenvant kontrollen over Senatet og fikk flertall i Representantenes Hus. Det vil si at den andre Trump administrasjonen får bredere fullmakter til å gjennomføre sin politikk.

Gjennom valgkampen har Trump kommet med en rekke løfter. De mest sentrale er skattekutt, økte tollsatser, deportasjon av ulovlige immigranter og effektivisering av offentlig sektor. Prognosene for BNP-vekst i USA for 2025 ligger nå på 2 prosent, som er betydelig høyere enn Eurosonens 1,2 prosent.

Aksjemarkedet

Det amerikanske aksjemarkedet nådde nye høyder i november, og den amerikanske indeksen S&P500 steg hele 5,7 prosent denne måneden (i USD). Oppgangen i amerikanske aksjer løftet også verdensindeksen, og MSCI World steg 4,6 prosent denne måneden.

Det europeiske aksjemarkedet ved MSCI Europe hadde en marginal oppgang på 0,3 prosent i lokal valuta, mens fremvoksende økonomier ved MSCI EM falt 3,7 prosent.

Det norske aksjemarkedet og Oslo Børs (OSEBX) steg 1,6 prosent, trukket opp av høyere gasspriser. Fondsindeksen OSEFX steg 1,4 prosent.

Sektormessig var det konsumentvarer og finans som hadde den sterkeste oppgangen i november, opp henholdsvis 6,5 og 6,1 prosent på verdensbasis (MSCI AC World USD). Materialer og helsesektoren hadde den svakeste utviklingen og falt 2,6 og 1,4 prosent.

Rentemarkedet

Den amerikanske sentralbanken (Fed) avholdt rentemøte bare to dager etter valget, og besluttet å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, slik som ventet. Renten ligger nå i intervallet 4,5 til 4,75 prosent.

I forkant av det amerikanske valget steg amerikanske statsrenter drevet av forventninger om økte offentlige utgifter og høyere inflasjon under Trump. Etter valget har rentene falt noe tilbake. Trump nominerte også den moderate Scott Bessent som finansminister.

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Norsk inflasjon har ligget under anslagene fra Norges Bank gjennom 2024, som normalt sett skulle tale for et rentekutt, men svak krone og høy lønnsvekst gjør at Norges Bank holder igjen. Forventet lønnsvekst i Norge i 2025 økte også fra 4,3 til 4,5 prosent.

Viktig informasjon om rapportene våre

Denne rapporten er laget av Gjensidige Pensjonsforsikring AS som generelt informasjonsmateriale. Det er viktig at ingen oppfatter materialet som en personlig anbefaling av bestemte verdipapirer, finansielle instrumenter eller strategier. Innholdet er heller ikke egnet som investeringsrådgivning for den enkelte investor. Vi har basert materialet på opplysninger som er offentlig tilgjengelige.

Alle vurderinger og estimater er gitt i god tro. Vi anser alle kildene våre som pålitelige, men kan ikke garantere at alle opplysningene er korrekte eller fullstendige. Gjensidige Pensjonsforsikring AS påtar seg ikke ansvar for eventuelle feil i informasjonen. Derfor kan vi heller ikke ta ansvar for eventuelle tap i forbindelse med disposisjoner som er foretatt på bakgrunn av det vi presenterer her.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risiko og kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Valutakursendringer vil kunne påvirke verdien av fondet dersom andelenes kurser stilles i fremmed valuta.