Hytte i høstlandskap

Gjør hytta vinterklar

Slik unngår du dyre skader, enten du har sommerhytte eller helårshytte.

Jørn André Johansen
Jørn André Johansen i Gjensidige

Vinteren nærmer seg. De neste månedene må hytta kunne stå imot ruskevær og minusgrader, enten den skal stå tom eller få jevnlig besøk.

Det er nesten 450 000 hytter og fritidsboliger i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mange av disse er typiske sommerhytter som står ubrukt i vinterhalvåret. Eier du en slik, har du trolig faste rutiner for ettersyn og vedlikehold både når du stenger på høsten og åpner hytta igjen på våren. Dette kan imidlertid være lett å glemme hvis hytta er i bruk hele året.

– Selv en hytte av nyere dato og høy standard vil være utsatt for vind og vær – og gnagere på leting etter mat og varme, påpeker prosess- og fagansvarlig Jørn André Johansen i Gjensidige.

– Jevnlig vedlikehold og «pusling» i og rundt hytta er en del av livet som hytteeier. I tillegg er det smart å ta en ordentlig runde et par ganger i året, gjerne før og etter vinteren. De fleste tiltakene som er aktuelle for sommerhytta kan med fordel gjennomføres også på helårshytta, sier Johansen.

Jørn André Johansen
Jørn André Johansen i Gjensidige

Mange skader når hytta stor tom

Hvert år betaler Gjensidige om lag 200 millioner kroner i erstatning til hytteeiere. Cirka to tredjedeler av beløpet går til å dekke brann- og vannskader. De oppstår i mange tilfeller når eierne ikke er til stede. Dermed rekker skaden å utvikle seg før den blir oppdaget.

– Mange skader kunne vært unngått med ganske enkle rutiner for ettersyn, understreker Johansen.

Følger du disse rådene når du skal stenge hytta – enten for vinteren eller bare en uke eller tre, vil det redusere skaderisikoen betraktelig.

Sjekkliste for hytta – utendørs

1) Sjekk taket. Forsikre deg om at takstein, takpapp eller plater ikke kan løsne når vinden setter inn for fullt. Sjekk spesielt nøye rundt gjennomføringer som pipe og luftehatter.

2) Fjern mose, løv og annet rusk. Gå over tak, gradrenner og takrenner. Fjern alt som kan hindre at regnvann blir transportert bort på en effektiv måte. Svært mange lekkasjer i tak skjer skyldes vann som trenger inn etter å ha blitt demmet opp av rusk og rask.

3) Se over resten av fasaden. Er det skader eller svake punkter på kledningen eller rundt dører og vinduer? Grunn og mal/beis hvis du finner nakent tre. I tillegg: Se etter sprekker og hull, spesielt nært terrenget. En mus som er på jakt etter mat og varme trenger mindre enn én centimeter åpning. Er musebåndene montert riktig mellom grunnmur og kledning? Bruk gjerne et speil når du undersøker.

4) Sikre løse gjenstander. Utemøbler, grill, trampoline, båt og brygge tjores, dekkes til eller flyttes innendørs. Også tunge ting kan bli tatt av vinden.

5) Lås dører, vinduer og luker. Dette er selvsagt, men likevel lett å glemme. Det er veldig kjedelig å oppleve innbrudd i hytta. Steng også vinduene med lemmer hvis slike finnes. Oppbevarer du en reservenøkkel på et «lurt sted» som over døren eller under en krukke? Da øker risikoen for at du får ubudne gjester – og problemer med forsikringen. Bruk heller en nøkkelboks med kode.

6) Følg med på snømengden på taket og måk ved behov. Ikke alle hytter er dimensjonerte for store snømengder. Også balkonger og terrasser kan bli skadet av mye tung snø – inkludert den som raser fra taket. Hvis du ikke kan reise til hytta på kort varsel, er det smart å avtale måking med en lokal aktør.

Huskeliste for hytta – innendørs

1) Sørg for lunk i hytta. Isolerte hytter er konstruert på en måte som krever at de er varme hele året. Sørg for at innetemperaturen holder seg på minst ti grader også når det er mange minusgrader ute. Isoler rør i kald kjeller.

Unntaket er naturligvis hytter uten strøm og vann. De er konstruert slik at de tåler gjennomfrysing. Er du usikker på hva som gjelder for hytta di, kan du spørre en tømrer.

– Når strømprisen er svært høy, kan det være fristende å senke temperaturen. Da kan det bli så kaldt at risikoen for skader blir stor, ikke minst vannskader. Hvis rørene fryser som følge av lav innetemperatur, risikerer du redusert erstatning, sier Johansen.

2) Skru av vannet. Steng stoppekranen og tøm rør og varmtvannstank. Dette gjelder hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre døgn. Har du vann til ytterveggen, må du koble fra utendørs vannslange og tømme røret til kranen inne.

3) Trekk ut støpsler. Lyn forårsaker skader på elektrisk utstyr for millioner av kroner hvert år. Panelovner som sørger for lunk i hytta må selvsagt være tilkoblet strøm.

4) Sørg for god lufting. Åpne dørene inne i hytta og la noen ventilasjonsluker stå litt åpne. Sirkulasjon forebygger mugg og stabiliserer inneklimaet. Legg til rette for at fukt kan luftes ut av dyner og sengetøy. Disse flyttes bort fra yttervegger for å forebygge mugg i konstruksjonen. Heng opp dyner og madrasser på en snor hvis du frykter at mus kan ta seg inn og bygge bol i dem.

5) Tøm kjøleskap og fryser for mat. Vask godt for å hindre at matrester tiltrekker seg skadedyr. Hvis du skrur av kjøle- og/eller fryseboks, må døren stå åpen for å forhindre lukt. Trekk også ut støpselet.

Johansen forteller om en uheldig hytteeier som slo av kjøleskapet, men lot støpselet stå i.

– I løpet av vinteren forsvant strømmen midlertidig. Årsaken var trolig et brudd på strømforsyningen, slik at ingen sikringer har blitt slått av. Da strømmen kom tilbake, gikk kjøleskapet automatisk til fabrikkinnstilling. Dermed begynte motoren å jobbe for å holde temperaturen på 4-5 grader i kjøleskapet og -20 grader i frysedelen. Begge sto med dørene åpne. Det resulterte i en saftig strømregning, forteller Johansen.

Sist oppdatert: