Hallgeirs seks forsikringstips
Når tida går og livet endrer seg, må forsikringene dine holde tritt. – Pass på at du ikke er dobbeltforsikret, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.
Har du skiftet jobb, flyttet eller fått ny partner? Kjører du mer bil i år enn i fjor? Har du pusset opp eller skaffet deg mange nye ting? Det er smart å oppdatere forsikringene jevnlig, mener Hallgeir Kvadsheim.
– Selv små endringer i livssituasjonen kan påvirke behovet for forsikring. Kanskje finner du ut at du har dobbelt opp eller er overforsikret. Det er unødvendig å betale for mye. Samtidig er det veldig kjedelig å være underforsikret. Da kan det fort bli veldig dyrt hvis uhellet er ute, sier han.
Vil du ta en ryddesjau i forsikringene dine? Da bør du sjekke disse seks forsikringene, mener økonomieksperten.
1. Bilforsikring
Har du oppgitt 12 000 kilometer i årlig kjørelengde, men ser at du kommer til å kjøre mer, må du øke kjørelengden. Ellers risikerer du avkorting etter en skade.
– Hvis du satte ned kjørelengden på grunn av hjemmekontor under pandemien, må den økes igjen hvis du er tilbake på kontoret. På den annen side: Hvis du ikke skal på bilferie dette året, kan det være penger å spare på å justere kjørelengden ned, påpeker Kvadsheim.
Du kan selv endre kjørelengden på forsikringsselskapets nettsider. Som Gjensidige-kunde logger du inn her.
Sjåfører under 23 år er overrepresentert i skadestatistikken.
– Hvis du har barn som har fått lappen og låner familiens bil, må forsikringsselskapet få beskjed, sier Kvadsheim.
2. Innboforsikring
Når du kjøper eller leier din første bolig, velger du kanskje en innboforsikring med lavt erstatningsbeløp. Men etter hvert som du skaffer deg flere og dyrere eiendeler, må forsikringen holde tritt, påpeker Kvadsheim.
– Husk også at forsikringen skal dekke gjenkjøpskostnaden, ikke hva de ulike tingene er verdt brukt. Det koster ikke all verden å utvide innboforsikringen med noen hundre tusen kroner, understreker Kvadsheim.
Han forteller at folk ofte undervurderer verdien av det de eier.
– Det gjelder ikke minst blant de unge. De mener selv at de ikke eier så mye, og tenker ikke på at det koster mye å erstatte dyre dingser og innholdet i klesskapet.
Hvis du skaffet deg en ekstra dyr sykkel for noen år siden, måtte du kanskje kjøpe en separat sykkel- eller verdigjenstandsforsikring.
– Nå har de fleste forsikringsselskapene økt maksbeløpene ved sykkeltyveri i innboforsikringen til for eksempel 50 000 kroner. Det dekker de fleste «hverdagssyklene», inkludert mange elsykler, sier Kvadsheim.
3. Hus- og hytteforsikring
Har du gjennomført et større oppussingsprosjekt? Kanskje har du installert nytt elektrisk anlegg, vannstoppventil eller rør-i-rør system? Meld fra til forsikringsselskapet om disse tiltakene, så vil du trolig få rabatt på forsikringen, tipser Kvadsheim.
På hytta kan oppgraderinger ha motsatt effekt. Hvis du for eksempel legger inn vann og strøm, får du økt komfort. Samtidig øker skaderisikoen – og prisen på forsikringen.
4. Reiseforsikring
Droppet du reiseforsikringen under pandemien, bør den på plass igjen nå. Ikke minst fordi en helårs reiseforsikring dekker både ferier og hverdagsreiser, påpeker Kvadsheim.
– På feriereiser kan du riktignok få gratis reiseforsikring hvis du betaler turen med kredittkort. Dette forutsetter som regel at du må betale minst halvparten av reisekostnadene med kortet. I tillegg har disse reiseforsikringene en del begrensninger, sier han.
Har du reiseforsikring gjennom jobben, bør du sjekke om den også dekker familien din.
– I så fall kan du si opp reiseforsikringen du selv har kjøpt. Du får ikke dobbel erstatning selv om du har to reiseforsikringer. Men først må du sjekke at også «jobbforsikringen» gjelder i det øyeblikket du forlater hjemmet, sier Kvadsheim.
Reiseforsikringen har en tidsbegrensning. I Gjensidige gjelder den i inntil ti uker. Skal du være lenge borte, må du utvide forsikringen før avreise – eller legge inn en snartur til gamlelandet innen «utløpsdatoen».
– I tillegg kan reiseforsikringen ha aldersgrense på hele eller deler av dekningen. Grensen kan for eksempel gå ved 70 år. Gjensidige opererer ikke med aldersgrense, men som kunde i et annet selskap bør du undersøke om det er nødvendig med en tilleggsforsikring for å være dekket fullt ut, sier Kvadsheim.
5. Personforsikring
Har du personforsikring på jobben? Be i så fall arbeidsgiveren om informasjon om vilkårene og erstatningsbeløpene. Vil de gi deg økonomisk trygghet hvis noe skulle skje?
– Det er viktig at personforsikring er tilpasset alder og livssituasjon. Som singel kan du for eksempel droppe dødsfallforsikringen, men du bør vurdere en uføreforsikring. Har du barn eller samboer/ektefelle, trenger du en større uføredekning enn hvis du ikke har forsørgeransvar, sier Kvadsheim.
Noen kan vurdere å droppe uføreforsikring, ifølge økonomieksperten. Det gjelder dem som har lite gjeld og sitter på verdier i boligen – og gjerne har penger på bok. Noen i aldersgruppen 55+ har også en «gammel» tjenestepensjon med en god uføredekning.
– Men snakk for all del med en rådgiver før du sier opp uføreforsikringen, understreker han.
6. Barneforsikring
Det føles kanskje naturlig å avslutte barneforsikringen når poden blir myndig. Men det er smart å beholde forsikringen helt til «utløpsdatoen» – som regel 26 år. Da er vedkommende dekket i studietiden.
– Et enda viktigere poeng er at 26-åringer kan videreføre barneforsikringen til en ordinær uføreforsikring uten å levere helseerklæring, sier Kvadsheim. Han forklarer:
– Skal du kjøpe uføreforsikring uten en barneforsikring «i bunn», krever forsikringsselskapet ferske helseopplysninger. Da kan selv «milde» diagnoser, som for eksempel diabetes, føre til unntak i dekningen – eller i verste fall at man ikke får kjøpt forsikringen.
Mine, dine og våre barn
Når vi snakker om barn: Gjensidiges rådgivere får mange spørsmål om hvordan partnere med «mine, dine og våre barn» kan sikre seg økonomisk hvis en av dem dør. Det opplyser salgsleder Anita Kvam i Gjensidige.
– Særkullsbarn kan kreve straksarv når en forelder dør. Det kan føre til at stefar eller -mor blir nødt til å selge boligen. Mange kommer i økonomisk knipe som følge av dette, sier Kvam.
Hun forteller at «endring i livssituasjonen» er en vanlig grunn til at folk tar kontakt. Det dreier seg heldigvis ikke bare om dødsfall, men også om at folk har fått ny jobb, ny bolig eller et nytt familiemedlem, forteller Kvam.
– Behovet for forsikring endrer seg hele livet. Vi er opptatt av å skreddersy løsninger som er tilpasset økonomien og behovene i dag og i fremtiden, sier hun.
Sist oppdatert: