Unge sliter mest med psyken under pandemien
Koronasituasjonen er psykisk belastende, og unge sliter i dobbelt så stor grad som gjennomsnittet i befolkningen.
Det kommer frem i en undersøkelse utført av Opinion. Videre viser undersøkelsen at én av fem under 30 år har det dårlig som følge av endringer i hverdagen etter koronautbruddet, og at antall nordmenn som rapporterer om psykisk uhelse nå ligger på det det høyeste nivået målt under pandemien.
– Ungdommen er slitne og lei. De isolerer seg fra familien samtidig som de forsøker å holde ut. Hjemmeskole er også utfordrende for mange. Flere opplever dårligere resultater, noe som fører til bekymring for fremtiden, sier Martine Antonsen, landsleder for Mental Helse Ungdom.
Stor pågang i psykisk helsevern
Pandemien har også ført til at barn og unge har mer behov for psykiske helsetjenester. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet ble det utført 28 prosent flere konsultasjoner for barn og unge i 2020 sammenlignet med 2019.
– Symptomer som angst, depresjon og spiseforstyrrelser er blitt et økende problem blant unge. Vi får også flere henvendelser der mer alvorlige temaer som selvmordstanker og selvskading tas opp, sier Antonsen, som er svært bekymret for den negative utviklingen.
Hun mener det er flere som venter for lenge før de oppsøker hjelp.
– Mange møter lange ventelister når de først våger å oppsøke hjelp. Vi vet at det krever mye å spørre om hjelp. Derfor er det svært viktig at noen står klare til å ta imot unge som trenger det. Det er også mange som ikke vet at det finnes gratis lavterskeltilbud for unge. Som for eksempel helsestasjon, hjelpetelefonen til Mental Helse og chattetjenesten til Mental Helse Ungdom, opplyser Antonsen.
Store forskjeller
Miriam Sinkerud Johnson, som er førsteamanuensis i psykologi ved OsloMet, mener inngripende tiltak er belastende for unge, hvor det sosiale livet med venner er så viktig.
– Ungdomstiden er en tid hvor det sosiale livet og fritidsaktiviteter er veldig viktig. Mister man dette aspektet i livet for en lengre periode, kan det gå utover livskvaliteten. Forskning antyder at den sosiale nedstengingen under pandemien har vært veldig krevende for mange unge. For mange har det vært så belastende at det har gått utover livskvaliteten. Vi ser også at mange unge har klart seg bra og har tilpasset seg omstendighetene, uten at livskvaliteten er påvirket negativt. Forskjellene er derfor store, sier Johnson.
Psykologen forklarer at det er viktig å opprettholde gode rutiner i en vanskelig hverdag.
– Nok søvn, fysisk aktivitet ute i frisk luft og et sunt kosthold, er alle faktorer som kan bidra positivt. Det er også viktig å finne alternative kommunikasjonsplattformer og bruke de muligheter som finnes for holde kontakten med venner. Vi bør utfordre oss selv mer og bli flinkere til å ta kontakt med hverandre og spørre hvordan det går, selv om vi ikke kan møtes som før. Vi må rett og slett være litt kreative, sier Johnson.
Det å snakke med noen om hvordan du har det kan være til god hjelp, ifølge psykologen.
– Det kan være en god venn, en i familien eller noen andre du stoler på. Noen vil ha behov for å snakke med profesjonelle, da kan samtaler med en psykolog være nyttig og bidra til å sortere tanker og følelser, forteller Johnson, og legger til:
– Det er viktig å holde motet oppe, og huske på at livet vil bli som før igjen.
Digitale verktøy for livsmestring
Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige mener at det er viktig å vite at du ikke er alene.
– Den tiden vi er i nå gjør at mange kjenner på ensomhet. Strenge tiltak gir færre eller ingen sosiale arenaer, og de som er mye alene kan fort få for mye tid med sine egne tanker. Heldigvis finnes det enkle verktøy som kan hjelpe når man trenger det, sier hun.
Boge opplyser om helsetjenesten Braive - et digitalt verktøy der du kan lære teknikker for å mestre stress, angst og depresjon. Spesielt programmet «Mentalt sterk i en tid med Covid-19» kan hjelpe å styrke den mentale helsen i den utfordrende situasjonen vi er i.
– Er man over 16 år og ønsker noen å snakke med, er Online psykolog et fint tilbud vi har gjennom barneforsikringen. Her kan unge snakke om følelser, ensomhet, depresjon eller det man selv ønsker å snakke om, avslutter Boge.
Sist oppdatert: