Mange stikker av etter dyrepåkjørsel
Hver eneste sommer opplever flere bønder i Hallingdal at dyr på beite blir påkjørt, uten at sjåføren melder ifra.
Varm asfalt er god å ligge på
Det er ferietid, og trafikken langs veiene i Hallingdal er ekstra stor. For dyrene på sommerbeite utgjør denne trafikken en stor fare. Varm asfalt er god å ligge på og lett å gå på, men et farlig tilholdssted for de firbente, sier Kjell Haugo, landbruksrådgiver i Gjensidige Hallingdal. Han snakker ofte med fortvilte bønder som opplever at dyrene på beite blir påkjørt uten at det blir varslet om.
Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra om det, sier Haugo.
Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra om det
Uhell kan skje
Bonde, Jon Lilleslett, fra Hol, vet godt hvordan det føles å finne dyrene sine skadet eller omkommet langs veibanen. - Det verste er når det har skjedd om natta og dyret kanskje har lidd i mange timer før det blir funnet, sier han. - Uhell kan skje, men du må varsle politiet, oppfordrer han. Lilleslett forteller at politiet har lister til de ulike sankelagene, og kan enkelt varsle videre.
Lilleslett oppfordrer til å senke farten og opptre varsomt i områder med beitedyr. - Følg godt med på begge sider av veien. Sauen har et sterkt flokkinstinkt, og lam vil alltid trekke mot søya om de blir skremt, sier han.
Tror de må betale selv
Gode tips dersom uhellet er ute:
- Sikre skadestedet. Sett på nødblink, bruk refleksvest og sett ut varseltrekant
- Meld fra til politiet
- Bruk merkebånd, en plastpose eller annet, og marker stedet dersom dyret forlater veien
- Ikke følg etter et skadet dyr
Haugo forteller at mange tror at de selv må betale erstatning ved dyrepåkjørsel. Han tror at denne misforståelsen kan være en medvirkende årsak til at folk ikke sier ifra. - Det stemmer jo ikke, sier han. Erstatningen for dyret er en sak mellom forsikringsselskapet og bonden, og ikke noe du selv må betale. Det vil heller ikke medføre bonustap, sier han.
Det er vondt å tenke på alle dyrene som lider unødvendig, sier Haugo. Han understreker likevel at mange er flinke til å varsle. Men til de som ikke gjør det er oppfordringen klar; - Meld ifra, det er din plikt!