Hva er pensjon?
Pensjon er pengene du skal leve av den dagen du blir pensjonist. Hvor mye du får i pensjon, avhenger blant annet av hvor lenge du har jobbet, og hvor mye du har tjent.
Pensjon består av tre deler:
- Alderspensjon fra folketrygden
- Tjenestepensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere
- Privat pensjonssparing
Folketrygden
- Du får pensjonsopptjening når du er i arbeid eller har annen pensjonsgivende inntekt, som for eksempel fødselspermisjon.
- Opptjening skjer fra du er 13 til 75 år.
- Du kan ta ut alderspensjon fra du er 62 år.
- Er du ansatt i en privat bedrift, kan du kombinere alderspensjon med lønnet arbeid uten at pensjonen din blir redusert.
Pensjonsopptjeningen i folketrygden skjer fra du er 13 til 75 år.
Privat pensjonssparing
I tillegg til pengene du får fra folketrygden, tidligere og nåværende arbeidsgiver, kommer det du eventuelt har spart selv. Hvor mye du bør spare, og hva som er den beste måten å spare på, kommer blant annet an på alder, økonomi, livssituasjonen og hvor mye du trenger for å kunne leve slik du ønsker når du blir pensjonist.
Vi anbefaler langsiktig sparing i fond og tilbyr to ordninger: Fondskonto og Individuell pensjonssparing (IPS).
Pensjonering
Her har vi samlet gode råd og tips til pensjonering.
Ordliste
Synes du det er vanskelig å forstå pensjon? I så fall er du ikke alene. Her er 14 pensjonsord – enkelt forklart.
Ofte stilte spørsmål om pensjon
Pensjon er det du skal leve av når du slutter å jobbe, helt eller delvis. Pensjonen du får er tredelt, og består av folketrygden, sparing fra arbeidsgiver og egen sparing.
:
Du kan beregne hva du får i pensjon fra folketrygden på nav.no og norskpensjon.no.
Ja de fleste bør det. Minste sparing fra arbeidsgiver er 2 % av lønn opptil 12 G (G = folketrygdens grunnbeløp). Hvis du tjener 350 000 kroner i løpet av et år og arbeidsgiveren din sparer 2 % av lønnen din, utgjør det 4 973 kroner i året.
Det spørs hvor mange år du har vært i arbeidslivet, og hvor mye arbeidsgiverne dine har spart til deg. Logg inn i pensjonskalkulatoren vår og se hvor mye eller lite du ligger an til å få.
Logg inn på norskpensjon.no eller last ned appen vår. Der kan du se hvor mye du ligger an til å få fra folketrygden, nåværende og tidligere arbeidsgivere – og det du eventuelt har spart til pensjon selv.
Det er alltid lurt å følge med på verdiutviklingen og sjekke at du har den aksje- og rentefordelingen du foretrekker. Pengene arbeidsgiver sparer for deg er plassert i aksje- og rentefond. De fleste har valgt en såkalt Alderstilpasset profil for sparingen. Da blir aksje- og renteandelen automatisk tilpasset alderen din.
Svaret er ‘ja’ fordi pensjonssparing ofte har en lang tidshorisont. Du kan forvalte pengene selv ved å velge enkeltfond, eller overlate jobben til oss og velge en pensjonsprofil for sparingen. Hvis du er usikker på hva du skal velge, kan du lese mer på nettsidene våre, chatte med oss eller ringe en av våre autoriserte pensjons- og sparerådgivere.
Spar jevnt og trutt og start tidlig å spare i fond. Sørg for at du har den aksje- og rentefordelingen (risikoprofilen) som passer for deg. Er du usikker kan du kontakte oss, så hjelper vi deg med å ta de rette valgene.
Om du bytter fond før klokken 14 får du morgendagens kurs. Bytter du fond etter klokken 14 får du kursen den påfølgende dagen. For eksempel får en endring av fondsvalg på mandag klokken 15, onsdagens kurs.
- Finn pensjonsavtalene dine på norskpensjon.no
- Noter avtalenummer eller få en oversikt på e-post
- Benytt vårt flytteskjema på nett for få et tilbud og/eller flytte avtalene dine til oss
Nei, det er koster ingenting å flytte pensjonsavtalene dine til oss.
Opptjent innskuddspensjon fra tidligere arbeidsforhold blir automatisk samlet på en «egen pensjonskonto» hos nåværende arbeidsgiver. Ordningen gir deg bedre oversikt og innflytelse over pensjonen din. Med egen pensjonskonto får du som ansatt økt innflytelse over pensjonen din. Det er nemlig du selv som bestemmer hvem som skal forvalte pensjonen din.
Dette er de tre alternativene du kan velge mellom:
- Pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold samles i Gjensidige, arbeidsgivers pensjonsleverandør.
- Nåværende innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis samles hos en annen pensjonsleverandør enn den arbeidsgiveren din har valgt.
- Nåværende innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis fordeles på flere pensjonsleverandører. Det vil si at du beholder de du har i dag.
Du kan få utbetalt pensjonskapitalbevis og fripoliser fra 62 år. Hvis du har avtalene dine hos oss sender vi deg informasjon om utbetaling det året du fyller 61 år.
Hvis forsikringen din omfatter uførepensjon, blir denne utbetalt hvis ervervsevnen din har vært nedsatt med minst 20 % i 12 sammenhengende måneder på grunn av sykdom, skade eller lyte.
Uførepensjon blir utbetalt frem til du blir frisk, men senest til 67 år.
Hvis ikke annet er nevnt i forsikringsbeviset ditt, og du har vært symptomfri i to år, kan du søke om å få fjernet reservasjonene. Da sender du en e-post til uforepensjon@gjensidige.no.
Husk at du ikke skal sende sensitiv informasjon i e-post.