Sparetips til deg som er 60+
Selv om du planlegger å jobbe i mange år ennå, nærmer du deg pensjonsalder. Nå kan det være lurt å se på mulighetene du har, for eksempel å ta ut pensjonen litt tidligere.
Skaff deg oversikt over pensjonen din
Er du usikker på hva du ligger an til å få i pensjon? Da er det lurt å skaffe seg en oversikt over fremtidig utbetaling fra folketrygden, tidligere og nåværende arbeidsgiver. Dette gjør du ved å logge inn på pensjonskalkulatoren vår eller sjekke norskpensjon.no.
Har du vært ansatt i kommune eller stat, kan du logge inn på nav.no for å sjekke hva du kan forvente å få fra disse pensjonsordningene.
Du kan bruke pensjonskalkulatoren vår enten du er kunde eller ikke.
Les deg opp om utbetaling
Når du har fått oversikt over hva du kan forvente å få i pensjon, er det lettere å vurdere om du for eksempel bør spare litt ekstra, nedbetale gjeld, kombinere jobb og pensjon eller ta ut pensjonen tidligere.
Her ser du hva du bør tenke på før du starter pensjonsutbetaling.
Vurder om du har rett risiko på sparingen din
Hvis arbeidsgiveren din sparer til pensjon for deg i Gjensidige, eller du sparer selv i Fondskonto eller Individuell pensjonssparing (IPS), blir pengene dine plassert i aksje- og rentefond. Du kan selv velge hvilken pensjonsprofil og hvor stor aksje- og renteandel sparingen skal ha. En høy andel aksjefond kan gi store verdisvingninger, og dermed høyere forventet avkastning, mens rentefond gir mindre verdisvingninger og lavere forventet avkastning.
Er du usikker på om du har den pensjonsprofilen som passer best for deg, bør du se nærmere på pensjonsprofilene våre. Du kan også ta kontakt med en av våre autoriserte finansielle rådgivere for å få gode råd tilpasset deg og dine behov.
Kvitt deg med forbruksgjeld
Hvis du har forbruksgjeld med høy rente, bør du betale den ned så fort du kan. Et annet råd er å prioritere å nedbetale forbruksgjelden framfor bolig og/eller hyttelån som har en bedre rentesats.
Prøv pensjonskalkulatoren
Lurer du på hvor mye penger du får den dagen du blir pensjonist? Med pensjonskalkulatoren kan du se hvor mye du har nå, og hva du ligger an til å få utbetalt.
Tidlig pensjon - klar for tur
Karen Sofie Moe (58) planlegger å gå av med pensjon allerede som 62-åring. Det har hun gjort flere grep for å få til, og da gleder hun seg til å gjøre mer av alt.