Slik beskytter du deg mot brann i vinter
Vinteren er her! Vi tenner flere te-og kubbelys, tenner opp i peisen, skrur opp ovnene, koker smultringer, henger opp julelysene og pynter med nydelige fakkelbokser rundt hushjørnene.
Med enkle tiltak kan man unngå å bli en del av den mørke statistikken over de som får høytiden ødelagt av dramatiske brannopplevelser.
Å forebygge brann er å fjerne brannkilder før brann oppstår
Vi i Gjensidige Surnadal, Heim og Tingvoll dro til Surnadal Brann og Redning for å høre om utfordringene som forekommer nå som vinteren har meldt sin ankomst. Tor Arne Moen har jobbet i brannvesenet de siste 15 årene og har opplevd mange forskjellige konsekvenser av uforsiktig eller uvitende bruk, de fleste eksempler stammer fra det de definerer unødvendig koselig stemning.
‘’ Vi gjorde et forsøk her på brannstasjonen’’ innleder Tor Arne Moen. ‘’Først kjøpte vi inn kneipbrød, så en pakke salami. Videre satte vi oss på spisebordet UTEN å tenne telys for hyggens skyld. Konklusjonen? Jammen smakte maten like godt. ’’
Skru av lysene på natta
Det som er spesielt viktig å tenke på nå som høytiden nærmer seg er bruken av te- og kubbelys. Vi vet også at nordmenn sjelden skrur av julebelysning på nattestid. I tillegg fører en høytid med feiring og festing til økning av branntilløp forårsaket av at folk sovner fra matlaging.
Omtrent hver fjerde brann starter med åpen ild, på grunn av levende lys og ekstra fyring i peisen. Levende lys og brennbare materialer kan være en farlig kombinasjon, spesielt i forbindelse med juledekorasjoner.
‘’ Vi tar på barna lue så de ikke fryser på ørene, sender de ut på kvelden med refleks, kjører bil etter forholdene, med riktig bilstol og seler, så kommer vi hjem og lader telefonen, kjører vaskemaskinen og trommelen på over natta. Hvorfor tar vi ikke samme hensyn til de vi har ansvar for i vårt eget hjem?’’ spør Gunnar Segtnan i Gjensidige Surnadal Heim og Tingvoll.
Branner oppstår oftere i vintermånedene.
De fleste branner starter mens du sover
Ved ulmebrann rekker du i verste fall ikke å reagere før det er for sent. Når det brenner i huset er hvert sekund avgjørende. De fleste brannårsaker i tilknytning til ildsteder skyldes pipebrann eller at brennbare materialer i nærheten av ildstedet blir antent av gnister. Du kan praktisere trygg fyring ved å følge disse enkle trinnene rådet av Hans Christian Hårstad hos Surnadal Brann og Redning: Hører du det brommer i peisen din, er ikke trekken riktig justert og det vil legge seg bekk i pipen som kan forårsake pipebrann.
- Bruk tørr og liten ved
- start brannen ovenfra og ned
- hold trekken jevn.
Når du skal fjerne aske, husk å fylle dette i en askebøtte med lokk og plasser langt vekk fra alt lettantennelig som husvegger, terrasser og verandaer. Det samme gjelder askebeger, dette skal også tømmes i en metallbeholder uten mulighet for oksygentilførsel. Aske kan ulme opp flere dager etter antennelse. Derfor er det viktig å ikke støvsuge dette opp, men fjerne ved å putte over i en trygg beholder til faren er over.
‘’ Tenk også over dette når du fyrer opp i bålpannen eller tenner opp i fakkelboksen. Det skal ikke være nært annet brennbart materiale og stå i trygg avstand fra pynt, vegger, grannåler og alt man kan finne på for å lune opp stemningen ute i vinterkulda. ‘’ avslutter Tor Arne Moen.
Matlaging
Tørrkoking på komfyren er den hyppigste årsaken til at brann- og redningsvesenet rykker ut til boliger. Ved å innstallere komfyrvakt kan man enklere oppdage faren før en brann utvikler seg. ‘’ Vi fraråder all form for matlaging i kombinasjon med alkoholinntak, vi ser en stor økning av tilfeller hvor man sovner fra maten sin i høytidene. Tenk på hvilke konsekvenser dine valg kan føre til for de rundt deg,’’ forteller Vibecke Warvik i Surnadal Brann og Redning
‘’ Pulverapperat er det vi anbefaler å ha som tilgjengelig slokkesutstyr. Den har best slokkeegenskap og kastelengde.’’
Likevel vil skumapperat være gode alternativ for sekundærskader som elektronikk, de lager minst skade på omgivelser og kan enkelt tørkes opp. Husk å ta en sjekk på disse jevnlig ved å snu de opp ned, hør og føl etter tydelig bevegelse på innsiden. At splinten er grønn indikerer at slukkeapparatet er fylt.
Med matolje skal man kvele flammen og ikke påføre vann, det vil forverre situasjonen. Ha brannteppe nær ditt kjøkken.
Bjørnis
Gjensidige Surnadal Heim og Tingvoll er stolte sponsorer av brannbamsen Bjørnis! En viktig bidragsyter for gode brannrutiner og bevisstgjøring.
Uhell kan oppstå uansett hvor god man er på å jobbe forebyggende, da er det viktig at du vet å ringe til brannvesenet på telefon 110 før det er for sent.
Årets julegavetips fra Gjensidige SHT og Surnadal Brann og Redning:
- Seriekoblede røykvarslere
- Batterilys
- Askebøtte
- Brannslukningsapparat
- Brannteppe
Tusen takk til våre lokale redningstjenester som er der når vi trenger det som mest og som kontinuerlig jobber forebyggende hos alle aldersgrupper for at vi skal være trygge, oppdaterte og informerte om å ta de rette valgene for oss selv og de vi er glade i!
Vi ønsker alle en god og trygg førjulstid.