Tingvoll bordtennisklubb
Det er tirsdag og det er en av ukens fire treningsdager for gjengen i Tingvoll Bordtennisklubb. I gymsalen på TBU er det mange barn og unge som er møtt opp. Vi møter treneren for klubben, Roar Frøseth, som forteller: «Det kunne vært flere her, for det er også fotballtrening i dag og en er i bursdag, men dem har sagt ifra, så det er greit.»
På treningene møtes alle nivå på samme trening, nybegynnere til proff, som har fungert som en grei ordning når det bare er én trener i klubben. Tanken er å matche spillerne sammen på nivå, og at de som satser og stiger i nivå bistår på trenersiden. En gang i måneden leier vi inn en ekstra trener. Da får spillerne nye arbeidsoppgaver som de kan øve på framover.
Frøseth forklarer: «I turnering spiller man etter ranking. Da spiller det ingen rolle om du sitter i rullestol eller hvilket kjønn du har. Da spiller du etter det nivået du er på, og mot noen som er jevngod med deg. Det er små marginer og mye mentalt, for det går veldig fort. Så hvis du har en dårlig dag, stivner eller får skjelven, så går det veldig fort at poengene endrer seg. Det er den beste som vinner, men det kan være tilfeldigheter som gjør at det kan bli jevnere enn det man forventer i enkelte kamper.»
Men hvordan ble det til at du startet Tingvoll Bordtennisklubb?
Roar spilte bordtennis på hobbybasis som liten, kjøpte hus med plass til bordtennisbord og begynte å jobbe på skolen i Tingvoll hvor det også sto et bordtennisbord. Ungdommene syns det var såpass gøy å spille, så da kom tanken på å sette opp noen treninger gratis. Men så viste det seg at interessen var såpass stor at det i 2011 ble opprettet klubb. Roar har fått inn treningskulturen som tidligere skøyteløper og syklist med mange treningstimer i uken, og derfor er det mulighet for å trene mye for de som ønsker det. Vil du bli god får du utvidet tilbud og gir tilbake til klubben med å trene nybegynnere. Hvis utøverne ikke har utvikling, kan det være vanskelig å beholde motivasjonen. Selv om du er ung, og dette gjelder i all idrett, og du satser og er god nok, så er du velkommen til å trene i de store klubbene. Og er du skikkelig god så tjener du fort litt penger, som også er en motivasjon for å satse og bli en god bordtennisspiller.
Hvordan går det med klubben i dag?
Det har gått veldig bra nå i det siste, med mange som møter på trening og det er flere av de samme som kommer hver gang. Vi har omkring 12-20 unger på trening 4 ganger i uka. En gang i uka er vi i idrettshallen, som er utstyrt med 9 bordtennisbord. Utstyret har vi fått dekt av Tingvollstiftelsen som vi har kjøpt inn over en periode over flere år, og hadde vi ikke hatt den støtten, hadde vi ikke kunnet hatt klubb. Det er bra rekruttering i klubben, men at Martin flytter er litt dumt. Men sånn er det i alle klubber; når de beste spillerne drar videre til større klubber, så blir det alltid et tap for klubben. De beste spillerne er den største ressursen som de andre spillerne ser opp til, og som viser hvordan det skal trenes og at det går an å bli god.
Martin Frøseth er lånt ut til en klubb i Oslo for å spille eliteserien og spiller de andre turneringene i Norge fortsatt for Tingvoll BTK. Han har nå flyttet til Sverige og trener der. Det er en bedre treningshverdag der og flere profesjonelle spillere i treningsgruppen. Martin er på det norske landslaget og har deltatt i mange internasjonale turneringer og spilt mot spillere fra hele verden. Asiatene er sterke og dominerer, men på herresiden er det også mange fra Europa i toppen. Martin tar VGS via Teams på idrettslinja i Tingvoll. Han regner med å bruke 4-5 år på videregående for å få nok tid til å satse på bordtennis.
Hva gjør dere for å lykkes?
Viktige faktorer for å lykkes, men noen viktige faktorer er trenere, medlemmer som møter opp jevnlig på trening og «idrettsfamilier», som kjører mye rundt og er aktivt med på trening.
Tingvoll BTK har kunnet holde en veldig lav treningsavgift, vi får med nye landsmenn, både bosatte flyktninger og på mottaket. Det er viktig å holde avgiften nede, noe som vi egentlig ikke har tenkt på så mye før, men vi ser at det er blitt viktigere i dagens samfunn, for det er ikke mange foreldre som prioriterer idrett. Jeg var idrettsutøver selv og brukte mye tid og penger på idrett, men når det blir flere tusenlapper i måneden, så blir det jo dyrt. Bare treningsavgiften er jo en ting, men så skal man rundt på cup og stevner, som inneholder mye reising og kostnader.
Vi har også ofte trening, så de som kommer får god progresjon og opplever at det er gøy å trene. I over seks år har vi hatt 4 treninger i uka, og en gang i måneden så er det trening hver dag inkludert lørdag og søndag, hvor vi leier inn profesjonell trener. Det er et veldig godt tilbud, og det har nesten aldri vært en avlyst trening.
Hva betyr lokale støttespillere for utviklingen videre?
Det betyr å holde gående et godt tilbud for ungene her; vi kan satse på rekruttering, ha mange treninger tilpasset timeplanen til medlemmene, holde lav treningsavgift og leie inn profesjonelle trenere. Får du inn midler, så slipper du å reise, og kan heller ha treningen i Tingvoll. Da blir det lettere å kombinere trening med skole, og vie mer tid til direkte utvikling når man ikke må bruke så mange timer på å reise rundt. I sommer hadde vi tre uker med to treninger hver dag, med ungdomstrenere i sommerjobb, gjennom Gjensidigestiftelsen. I tillegg leier vi inn profesjonelle trenere for å styrke tilbudet i bredden så alle får god utnyttelse av treningen og talentutvikling med tilbud om ekstratrening for de som vil satse. Da trener man gjerne en time før med treneren, og så blir man med og trener med nybegynnerne i et par timer i fellestreningen, som en payback til klubben. I sommerjobb for ungdom, lærer de en del for å bli trenere som er en stor hjelp for å bli mer selvdreven på trening. Sommerleiren er gratis, og en av spillerne som var med der var Ilin, 9 år. Hun har spilt i klubben i snart 2 år og håper å delta i flere turneringer. Når vi spør henne hva som er det beste med å spille bordtennis i Tingvoll BTK svarer hun kontant; «Du kan bli Norgesmester!» Men selv om det er bordtennis som står i fokus når det er sommerleir så kom det en liten innrømmelse om at kajakkpadling også var veldig gøy. Og på spørsmål om hvem som er den beste treneren, svares det med et stort smil; «Roar.» Komplimentet blir ydmykt mottatt med; «Takk, vi vil fortsette med bordtennisleirer i feriene, så har ungene noe å gjøre i ferien», sier Roar Frøseth.
Alt i alt kan man si at Tingvoll BTK har valgt å satse på idrett og ungdom, med meget gode resultater. Og det viser hvor viktig det er med et lokalt tilbud, med lokale støttemedlemmer, der utøverne kan ende opp med å konkurrere på verdensbasis, til og med fra lille Tingvoll.