Hopp til innhold
Far skjærer brød til frokosten. Resten av familien sitter rundt frokostbordet

Energikalkulator for huset ditt

Energikalkulatoren gir deg en rask og enkel oversikt over anbefalte tiltak du kan gjøre for å energieffektivisere huset ditt. Da er det enklere å både spare strøm og senke utslippene til huset.

Skreddersydde anbefalinger

Fyll ut informasjon om huset ditt og få skreddersydde anbefalinger om hvordan du kan forbedre energieffektiviteten.

Finansiering til oppussingen

Få tilbud om gunstig finansiering av oppussingen fra samarbeidspartneren vår Nordea.

Tilgang på kvalitetssikrede håndverkere

Snakk med en fagekspert og få et uforpliktende tilbud på oppdraget.

Skal du pusse opp? Tenk energieffektivisering i samme slengen

Et hus står under oppføring med stilas rundt seg.

Enten du skal vedlikeholde huset eller er i gang med et større oppussingsprosjekt, er det både viktig og lønnsomt å inkludere energieffektivisering i planene dine. Da kan du

  • redusere strømkostnadene
  • senke utslippene til huset ditt
  • få et bedre inneklima
  • få offentlige støtte til prosjektet
  • få lavere rente på boliglånet

Med Energikalkulatoren hjelper vi deg i gang med energieffektivisering av huset ditt.

Ofte stilte spørsmål

Hva er de anbefalte tiltakene basert på?

Anbefalingene er gitt på bakgrunn av informasjon om huset ditt fra matrikkelen, i tillegg til fire modeller som du kan lese om under. All denne informasjonen er kombinert for å gi deg tilpassede anbefalinger for huset ditt.

  • Arketypemodellen bruker data om boligens størrelse, byggeår og konstruksjonstype. Den beregner boligens u-verdier og termiske egenskaper. U-verdier gir oss informasjon om hvor godt isolert boligen er. For eksempel vil en bolig bygget i 2023 ha en annen u-verdi enn en bolig bygget i 1989.
  • En geometrisk modell angir geometriske størrelser for gitte konstruksjonstyper. Dette inkluderer areal på yttervegger, tak og antall vinduer i boligen. Beregningene baseres på boareal (det oppvarmede gulvarealet) og byggeår.
  • Forslagsmodellen benytter prisdata knyttet til investeringer og energipriser. Modellen gir råd om hvordan du kan gjøre boligen mer energieffektiv.
  • Inputmodellen tar hensyn til informasjonen du selv har lagt inn i Energikalkulatoren, som boligens utforming, oppvarming, ventilasjonsanlegg og eventuelle oppgraderinger.
Hvordan kan jeg få finansiering av tiltakene?

Når du har tatt Energikalkulatoren vil du få en resultatside med anbefalte tiltak for huset ditt. På resultatsiden kan du også lese mer om finansiering, og legge igjen kontaktinformasjon slik at samarbeidspartneren vår Nordea kan ta kontakt med deg for en uforpliktende prat.

Nordea tilbyr egne lån til energioppgradering, kalt Energisparelån. Et Energisparelån er et lån du kan få for å gjennomføre tiltak som forbedrer energieffektiviteten i boligen din. Lånet har en gunstig rente på nom. 5,44%*

Gjennomfører du minst ett av de anbefalte energisparende tiltakene innen september 2024, kan du få den samme gunstige renten på hele boliglånet ditt.

Hvor mye kan jeg låne gjennom Energisparelån? Maksimalt lånebeløp er 1 000 000 kroner og minimum er 50 000 kroner.

Kan jeg få lån hvis jeg også skal gjennomføre annen oppussing? Ja, men du vil bare få Energisparelån for den delen av oppussingen som omfatter tiltak anbefalt av Energikalkulatoren eller Enova. Øvrig finansieringsbehov vil dekkes av ordinære låneprodukter.

Priseksempel Energisparelån: *) Effektiv rente 5,60 % per år. 500 000 kroner over 25 år. Totale kostnader: 916 764 kroner.

Hvordan kan jeg komme i gang med oppgradering av huset mitt?

Etter at du har fullført energikalkulatoren ser du tiltakene som anbefales og du kan også lese om håndverkstjenester for å få gjennomført energitiltaket. Her kan du legge inn kontaktinformasjon en din, så vil samarbeidspartneren vår Steddy ta kontakt med deg for en uforpliktende prat om energirenoveringen.  

Steddy er en del av Mestergruppen, og har erfarne håndverkere med høy faglig kompetanse og godkjente energirådgivere. Steddy sine håndverkere kan veilede deg til hvilket tiltak som lønner seg for huset ditt og komme med et prisestimat for oppgraderingen. Følg prosjektet på din egen prosjektside og få full oversikt over pris, dokumenter, fremdrift og faktura.

Hvorfor er energieffektivisering av boliger viktig for Gjensidige?

Lavere risiko for skader

Energieffektive hus er gunstige for boligeiere (lavere driftskostnader), men det har også en positiv effekt på forsikringsrisikoen. Hus med høy energikarakter er ofte godt vedlikeholdt og har mindre sannsynlighet for skader som følge av dårlig isolering, fukt eller eldre bygningsmasse.

Miljøhensyn og samfunnsansvar

Rundt 40% av Norges energiutslipp kommer fra bygninger og hus. Gjensidige forsikrer omtrent en fjerdedel av den norske boligmassen og vi kan derfor nå mange med oppfordring om energieffektiviseringstiltak.

Bærekraftsarbeid er viktig for oss, og vi ønsker å være være en bidragsyter til at Norge oppfyller forpliktelser under Parisavtalen og jobber mot nullutslippsboliger innen 2050.

Vi ønsker å være en skadeforebyggende problemløser

Vi ønsker å være en skadeforebyggende problemløser for kundene våre. Vi vil å være i forkant av skader, og bidra med vår kompetanse slik at kundene våre tar gode og miljøbevisste valg.

Hvordan får jeg Enova-støtte til tiltak jeg vil gjøre?

Enova gir støtte til noen utvalgte energi- og klimatiltak. Les mer om hvilke tiltak Enova støtter

Hva innebærer det nye EU-direktivet?

Europaparlamentet vedtok den 12. mars 2024 et revidert bygningsenergidirektiv. Det nye direktivet innebærer:  

  1. Nullutslippsbygg: Hovedmålet med direktivet er at alle nybygg skal være nullutslippsbygg innen 2030. Dette betyr at nye bygninger skal produsere like mye fornybar energi som de forbruker. Videre skal eksisterende bygningsmasse gjøres om til nullutslippsbygg innen 2050.
  2. Reduksjon i primærenergibruk: Direktivet pålegger medlemslandene å sørge for at den nasjonale bygningsmassen reduserer sitt gjennomsnittlige energibehov med 16 % innen 2030 og med 20 - 22 % innen 2035. Dette vil bidra til å redusere klimagassutslippene fra bygningssektoren.
  3. Bygningsmassen står for omtrent 40 % av energiforbruket, og direktivet er en viktig driver for nødvendig energioppgradering i boliger og bygg. Det bidrar til å oppfylle felles klimamål om minst 55 % reduksjon av klimagassutslipp i 2030 og klimanøytralitet i 2050.

  Hva betyr dette for Norge og meg som boligeier? Fra 1. mars 2024 er EUs bygningsenergidirektiv utgangspunktet for det norske regelverket for energimerking av bygninger og boliger, og i tillegg energivurdering av tekniske anlegg. Hvordan og når det reviderte bygningsenergidirektivet implementeres i Norge er ikke klart. Norge har imidlertid regulatoriske forpliktelser gjennom EØS og har forpliktet seg til å oppfylle Parisavtalen, der reduksjon av CO2-utslipp står sentralt. Direktivet vil trolig legge press på energieffektivisering av bygningsmassen i Norge årene som kommer, og ha konsekvenser for også private boligeiere. Mest sannsynlig vil konsekvensene bli aktuelle ved kjøp/salg og utleie av bolig, i tillegg til ved oppgradering.

Nyttig lesestoff

Har boligen din energikarakter F eller G?

Fem av ti hus i Norge ligger i det lavere sjiktet av skalaen for energikarakter. Her er tiltak du kan gjøre for å løfte energikarakteren.

Derfor er energieffektivisering en lur investering

Ved kjøp, salg og utleie av bolig er energimerking et krav. Men også for de uten flytteplaner kan dette ha stor betydning i hverdagen.