Fjern flåtten fra katten
Ellers risikerer du å få smittebærende blindpassasjerer i sofaen og sengen din.
De ligger på lur i høyt gress og buskas, på utkikk etter et passende vertsdyr. Det kan være katten din.
– Den vanligste flåtten har ikke øyne, men registrerer bevegelse, karbondioksid eller lukt. Når et dyr passerer, kan flåtten få tak i pelsen. Etter hvert biter den seg fast i huden og begynner å suge blod, sier veterinær Kine Burshtein i FirstVet.
Flåtten er bærer av smitte fra fugler og dyr som den suger blod fra. Katter (og hunder) som blir bitt, kan få ulike sykdommer. Borreliose og anaplasmose er det vanligste. Men heldigvis blir kjæledyrene våre sjelden syke som følge av flåttbitt. Likevel er det gode grunner for at du bør fjerne flått fra katten din.
– Et flåttbitt kan være ubehagelig for katten fordi huden klør og blir irritert. Det er også en viss risiko for forverret allmenntilstand. Katten kan få feber, bli uvanlig sløv/trett eller stiv i kroppen. Eller den kan vise tegn på smerter i muskler og ledd. Da bør du kontakte veterinær, sier Burshtein.
Flåtten kan flytte seg fra katten til deg
I tillegg kan katten din transportere blindpassasjerer inn i boligen. Hvis pus liker å kose seg i sofaen eller sengen din, kan du ende opp som vertsdyr. Burshtein viser til studier som viser at hunde- og katteeiere har dobbelt så stor risiko for å bli bitt av flått sammenlignet med de som ikke har katt eller hund. Mennesker som bli smittet, kan få borreliose eller TBE.
– Det går cirka ett døgn før en «fersk» flått biter seg fast i huden og begynner å suge blod. I løpet av denne tiden kan den altså slippe taket i kattepelsen og finne en ny vert. Moralen er at jo raskere du fjerner flåtten, jo bedre er det, slår hun fast.
Katter kan fjerne flått på egenhånd når de vasker og steller pelsen sin. Men i nakken og bak ørene kommer de ikke så lett til. Det er ofte her – og på hodet, på buken, i lysken og mellom tærne – at flåtten biter seg fast.
Slik fjerner du flåtten fra katten
Flått er særlig utbredt rundt Oslofjorden og langs kysten fra Agder til Vestland, men den er å finne helt opp til Helgelandskysten. I disse områdene bør katteeiere sjekke kjæledyret sitt daglig fra april til oktober/november.
– Børst pelsen godt og bruk hender og øyne for å lete etter flått. En «fersk» flått kan være fra en halv til fire millimeter lang. Når den har sugd blod i noen dager, kan den bli opptil 1,5 centimeter og se ut som en lysegrå boble, sier Burshtein.
Fjern flåtten med en pinsett eller en flåttfjerner, som du kan kjøpe i dyrebutikken. Ta tak så nær huden som mulig, vri om og napp ut flåtten. Hvis du likevel ikke får med hele hodet, er ikke det så farlig.
– Det kan oppstå en betennelse der hodet sitter, men den er ufarlig. Betennelsen er et tegn på at kroppen jobber med å kvitte seg med fremmedlegemet, sier Burshtein.
Bruk forebyggende flåttmiddel på katten
Hvis du vet av erfaring at katten din «fanger» mange flått, er det smart å bruke et forebyggende flåttmiddel i tillegg til den daglige sjekken.
– Rådfør deg med veterinæren om hvilket middel som passer best for dyret ditt: spray, dråper eller halsbånd som er impregnert med flåttmiddel. Det mest vanlige er nok å gi tabletter. De beskytter godt og lenge mot smitte, sier Burshtein.
Bruker du dråper, bør de dryppes i nakken over skulderbladene. Her er det minst risiko for at katten får i seg flåttmiddelet når den vasker seg. Hvis det likevel skjer, kan det hende at katten får «skum» i munnen og nevrologiske symptomer.
– Dette er ikke farlig, og slike komplikasjoner er uansett svært sjeldne med dagens flåttmidler, beroliger veterinæren.
Katteforsikringen dekker behandling etter flåttbitt
Når du skal skaffe deg reseptbelagt flåttmiddel, kan du enten oppsøke veterinær som vanlig eller bestille videokonsultasjon hos FirstVet.
– Nå har vi stor pågang av folk som synes det er praktisk å besøke veterinær fra sofaen. De kan følge seg trygge på at kjæledyret blir godt ivaretatt ved en videokonsultasjon. Oppstår det tvil om kattens helse og behov, vil veterinæren alltid anbefale en fysisk undersøkelse, sier Burshtein.
Maren Mattson i Gjensidige opplyser at selskapets katteforsikring inkluderer tre gratis videokonsultasjoner med FirstVet per år.
– Utgiftene til resepten og forebyggende flåttmiddel må du betale selv. Men katteforsikringen dekker behandling av katten din hvis den blir syk som følge av flåttbitt, sier hun.